- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Narukvice za branitelje ljudskih prava

Švedska nevladina organizacija Sivil rajts difenders (Civil Rights Defenders – Branitelji građanskih prava – CRD) predstavila je danas “Projekat Natalija”, u okviru kojeg će najugroženijim braniocima ljudskih prava širom sveta biti dodeljene specijalne narukvice, uz pomoć kojih će moći signalizirati ukoliko su u opasnosti ili su napadnuti.

Izvršni director CRD-a Robert Hord pokazao je narukvicu i rekao da onog momenta kada bude poslan signal da je neki branitelj u nevolji, CRD će primiti signal, pokrenuti akciju i obavestiti svetsku javnost o tome.

On je pozvao građane da se uključe u akciju zaštite branitelja ljudskih prava i dodao da pažnja može spasiti živote.

Hord je objasnio da će se signal aktivirati i u slučaju da narukvica bude nasilno pokidana.

Projekat je dobio ime po Nataliji Estemirovoj (1958-2009), braniteljki ljudskih prava iz Rusije, koju su nepoznate osobe otele 15. jula 2009. godine iz njenog doma u Groznom, u Čečeniji, a istoga dana pronađeno je njeno beživotno telo, sa ranama od metaka u glavi i grudima.

Više o projektu može se pronaći na internetskoj stranici www.nataliaproject.org

Projekat je predstavljen na Svetskoj konferenciji “Dani branitelja ljudskih prava”, koju je organizovao CRD, a na kojoj učestvuje oko 120 branitelja iz više od 30 zemalja sveta.

D. Gruhonjić (Stokholm)

Podelite ovu stranicu!