Narodna stranka: Totalitarni režim u Srbiji obračunava se sa umetnicima

"Skidanje predstave sa festivala je politička odluka iz vrha države"

22. nov 2018

Narodna stranka ocenila je danas da je izbacivanje sa programa festivala u Aleksincu predstave u kojoj glumi Sergej Trifunović još jedan u nizu „skandaloznih, osvetničkih poteza totalitarnog poretka u Srbiji“ usmerenih ka umetnicima koji se drznu da slobodno misle i govore.

„Tim činom je režim Aleksandra Vučića još jednom poslao poruku umetnicima u Srbiji, da svako ko ne pristane da igra po pravilima koje oni nametnu, neće moći da se bavi svojom profesijom“, navodi ta stranka.

Predstava „Utopljene duše“ skinuta je sa festivala u Aleksincu uz obrazloženje da je takva odluka doneta jer bi Trifunović mogao da bude u sukobu interesa, pošto je njegov otac umetnički direktor festivala. Takvo objašnjenje izazvalo je sumnju jer je Trifunović poznat kao kritičar aktuelne vlasti, pa je srpski reditelj i pisac, kao i potpredsednik Narodne stranke, Siniša Kovačević vratio festivalu u Aleksincu nagradu za životno delo koju je dobio pre nekoliko godina.

Narodna stranka je pozvala organizatore da objasne kako je Trifunović mogao da učestvuje na festivalu sa predstavom „Voz“ 2016. godine, iako je njegov otac i tada bio na mestu umetničkog direktora.

„Jasno je da iza ovakvog poteza čelnika opštine Aleksinac stoji politička odluka iz vrha države, kao i u slučaju ukidanja radio i tv emisija, zabrane predstava i filmova i skidanja izložbe karikatura u Lazarevcu“, navela je Narodna stranka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga