Napustio DSVM i osnovao pokret u Subotici

Bivši predsednik Gradskog odbora DSVM Silard Almaši od sada će nastupati kao samostalni odbornik

06. nov 2012

Odbornik i funkcioner Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) u Subotici Silard Almaši podneo je prošlog meseca ostavku na sve funkcije u stranci i napustio njene redove, a sada je zajedno sa 71 članom osnovao civilno Udruženje „Upravo sada“ , koje je kao cilj svoje aktivnosti postavilo jačanje socijalne sigurnosti i time motivisanje mladih da ostanu ovde i učine nešto za svoj grad, umesto da idu u inostranstvo u nadi za boljim životom.

Almaši, koji je bio predsednik subotičke organizacije DSVM-a, rekao je da je „morao da donese tu tešku odluku“ i da preduzme ovaj korak „jer misli da se politika ne može voditi iza pisaćih stolova, da se ponekad objave vesti i konstatuju velika svetska pitanja, a da se nakon toga ništa ne čini“. – Uveren sam da u ovom subotičkom vrtlogu politiku treba izvesti na ulice – kazao je Almaši, navodeći da se u biti njegove odluke nalazi želja za činjenjem, za grad, za poboljšanje položaja mladih što, prema njegovim rečima, u DSVM nije mogao da čini.

Bivši predsednik subotičke organizacije DSVM naveo je i da je ta stranka u Subotici uspela da osvoji svega jedan odbornički mandat i da u toj situaciji treba svesti konsekvence, odnosno podneti ostavku, Dodao je da osnivanjem udruženja smatraju da će na taj način moći da postignu bolje rezultate nego putem stranke „koja je centralizovana“. – Uzde koje su nas zadržavale i koje su nam nabacili iz stranačke centrale sada smo skinuli. Udruženje ne želi da čeka do sutra, jer verujemo da će sutra možda već biti dockan. Suština nije u tome koliko ih je istupilo iz lokalne organizacije DSVM-a, mnogo je važnije koliko ih stupa u novo udruženje i to je učinilo njih 71. Nije tajna da kičmu nove organizacije čine moji prijatelji iz DSVM, ali moram da naglasim da članstvo u udruženju nismo vezali za istupanje iz stranke. Bilo ko, dakle ne samo nezavisna ličnost, nego član bilo koje stranke može da nam se pridruži – rekao je Almaši, koji je predsednik novoosnovanog udruženja, dok su potpredsednici Elizabeta Kočmaroš Pavlović i Monika Sabo.

Prema rečima predsednika novog udruženja, njegove odluke nemaju političku pozadinu. – Ne želim da se pridružim nijednoj odborničkoj grupi. Ne vodimo pregovore u tom pravcu. U ovom trenutku je za mene najvažnije da ojačamo našu organizaciju – kazao je Almaši, dodavši da će novo udruženje biti fokusirano prvenstveno na Suboticu.

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga