Naprednjaci – stranka sa posebnim potrebama

Šta piše u programu SNS-a

Priredio: Tamara Kaliterna
18. nov 2011

Ekipa lekara iz Srbije otputovala je ove sedmice u Hag da pregleda Ratka Mladića, koji se stalno žali sudijama da je bolestan, ali ne dozvoljava da se saopšti kakvo mu je zdravlje.

Hipokratova čeda sa Vojno-medicinske akademije su putovala uzaman, jer samo holandski lekari i pritvorski specijalisti mogu da leče optuženika. Među turistima medicinske struke o našem „ruhu i kruhu“ je i psihijatar.

Iako nisu bili članovi Srpske radikalne stranke (SRS) kao Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, članovi ekipe su prethodnica onoga što će dvojac, kada dođe na vlast uz pomoć Srpske napredne stranke (SNS) uvesti u Srbiju. To je „Zdravstvena policija“ koja će „sankcionisati greške i neznanje lekara i drugih zdravstvenih radnika“ – energično protresati epruvete sa zamućenom žućkastom tečnošću, upadati u odsudnom trenutku u sterilne operacione sale blatnjavih cipela, iz čučećeg stava kontolisati ginekologe, iz visećeg nadzirati psihoterapeute da se pacijent oseća opušteno.

Genetski inžinjering

To piše u Beloj knjizi „Programom do promena“ što je platforma opozicione SNS.  Usput, „bele knjige“ su zvanična publikacija vlade, a nazivaju se tako jer su ukoričene u belo. Publikaciju od 136 strana koja je predstavljena krajem oktobra u Nišu novinari nisu pročitali, jer bi barem jedan zavapio. Poneo ih je ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, koji je rekao da je „SNS jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije“.

U naprednoj Srbiji potomci radikala će osnovati „Genetičko savetovalište“ za „roditelje koji imaju dete sa naslednim poremećajem; buduće roditelje čiji rođaci imaju izvesne poremećaje; buduće majke starije od 35 godina; žene sa problemima začeća ili sa čestim spontanim abortusima i bračne parove bez dece“.

Uz pomoć „genetičke baze podatka“ u savetovalištu SNS „smanjiće se rađanje dece sa određenim naslednim poremećajima što bi društvu umanjilo finansijska potraživanja… Značajno bi se redukovala pojava pojedinih oblika kancera, jer bi se utvrdile rizične grupe sa predispozicijom za određene bolesti… Ovim programom bile bi obuhvaćene i osobe sa predispozicijama za danas uobičajene poremećaje tipa kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, alkoholizma, psihičkih poremećaja jer bi bile pravovremeno detektovane, pa bi im se ponudila alternativna rešenja u smislu korekcije pojedinih faktora iz okruženja. Time bi se pojava bolesti odložila, a nekada i izbegla“.

U Hitlerovoj Nemačkoj počela je 1934. prinudna sterilizacija mentalno retardiranih, shizofreničara i epileptičara, Arijevaca. Završilo je transportom Jevreja, Roma, poljskih intelektualaca, homoseksualaca, hendikepiranih, onih koji su imali naslednu bolest, onih sa aknama po telu, levičara i drugih nepoćudnih Arijevaca u koncentracione logore.  I tako do broja 6.400.000.  Prema onima sa „kardiovaskularnim bolestima“ i debeljucama Hitler je imao milosti.  Naprednim radikalima prvi bi morao da podlegne u Srbiji Goran Bregović sa albumom „Alkohol (Šljivovica & Champagne)“.

Ono što bivši radikali nazivaju „finansijskim potraživanjima“ društva, Hitler je oktobra 1939. smatrao „finansijskim teretom“ za društvo.

Radikalno napredna eugenika

Kako piše u „Beloj knjizi“, „eksperti Medicinskog akademskog foruma (MAF) sačinili su i stavili na raspolaganje SNS čitav komplet zakonskih tekstova, a u međuvremenu je ovo Udruženje lekara akademske provenijencije potpisalo sporazum“ o predizbornoj saradnji i  kolektivnom pristupanju SNS.  Razumno je pomisliti da je MAF autor medicinskih poglavlja u „Beloj knjizi“. Osnivači MAF-a su „Prof. dr Momčilo Babić, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu… bio je prvo zamenik, a potom Gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda osam godina… Prof.dr. Drecun (Blaža) Vasilije… stručno zvanje primarius Interne medicine dobio je 1986… Bio je u jednom mandatu pretsednik Sekcija za alergologiju i kliničku imunologiju SLD-a… Od 1992. godine je bio i zamenik Direktora KBC “Bežanijska kosa”… prof.dr.Dušan Kanazir. Prvi predsednik MAF-a je prof.dr.Dejan Medaković, doktor istorijskih nauka“.

(Preneto bez pravopisnih intervencija, opaska T. K.)

Svi uz pobrojane, imaju još jednu specijalizaciju – eugeniku, pokret za poboljšanje genetskog sastava stanovništva. Radikali su kao pomoćno sredstvo eugenike nudili zarđale kašike. Važila je samo za Hrvate koje „ne treba ubijati nožem nego zarđalom kašikom“. Današnji napredni radikali ne prave nacionalne, već samo zdravstvene razlike među građanima Srbije, pa su kašike još rđavije.

Napredna eugenika nije upisana u poglavlje „Veterinarstvo“ SNS programa ili u poglavlje o „Organskoj poljoprivrednoj proizvodnji“.

Otkad nema Crne Gore uz Srbiju, Srbija je sama po sebi „srpska Sparta“. U Sparti su tek rođeno dete vodili pred efore. Ovo veće, čija je jedina kvalifikacija bila duboka starost, bi odlučivalo da li će dete živeti. Ako bi pomislili da je beba defektna ili bolesna, bacala se sa stene zvane „Apothetae“ ili „Mesto odbacivanja“.

Blagoslov sekirom

Sparta mami naprednjake, istočna Srbija vlast. Lapot je naziv za srpski senicid – ubistvo roditelja ili starijih rođaka kada postanu finansijski teret za porodicu. I navrše 50 godina. Ubijali su ih tojagom ili sekirom, celo selo je gostovalo pri ubistvu. U selima oko Zaječara na glavu žrtve obučene u novo odelo se stavljao hleb od projinog brašna i bajalo: „Ne ubijamo te mi, nego ovaj hleb“. U Timočkoj krajini i danas kunu: „Ubio ga u glavu hleb koji jede“. Pošto im je utuvljeno da ih posle smrti čeka bolji život u drugom svetu, starci su sinove-ubice blagosiljali: „Sine moj, da si živ i zdrav mnogo godina i da dočekaš starost, pa i tebe sin ovako da isprati na onaj svet“.

Lapot nadahnjuje tanane umetničke duše i pobire nagrade: Goran Paskaljević je laureat 1972. a Živojin Pavlović 1992. Godine 2004. besplatni citostatici su ukinuti građanima Srbije starijim od 65 godina, iako je prosečni životni vek u Srbiji bio 73,7 godina. Siromašni, a bolesni od raka nisu imali priliku da dožive ono što prosečan Srbin jeste. Tada radikali Nikolić i Vučić nisu bili u vlasti. Ministar zdravlja živih nije bio današnji ministar čija su specijalnost mrtvi. Zoran Stanković versus Tomica Milosavljević.

Spartanci su propali načisto, iako su u Sparti pravo da žive dobili samo najjači.

SNS će, jer je „rađanje i očuvanje dece imperativ svake politike i uslov opstranka  nacije i države“ sročiti „Ugovor države sa ženama – politički akt kojim se Vlada obavezuje da će za žene trudnice, porodilje i majke sa malom decom učiniti sve što je i do sada trebala, a nije učinila“.

Učiniće i da „vekna hleba košta tri dinara“, kako je obećao 2003. Nikolić, predsednički kandidat i drugi čovek SRS, kao i SNS stranke sa posebnim potrebama.

Učiniće to obećanjem iz Bele knjige o „zaštiti ćirilićkog pisma“. Oni koji pišu ćirilicom  imaće „određene poreske povlastice“. Metodijeva braća čak ne moraju da budu pismena, da bi bila oslobođena poreza. Dovoljno je da pekari peku hleb na ćirilici, a vični nožu mažu  ćirilicu na hleb.

Inače, stariji od dva brata, Ćirilo je sastavio glagoljicu, koja se u nekim hrvatskim krajevima zadržala do 19. stoleća.

Tamara Kaliterna

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga