Napredni klub: Ukinuti AP Vojvodinu, Novi Sad – prestonica Srbije

"Sever Srbije bi imao tri regiona: Banat, Bačku i Srem kome je pripojena Mačva"

06. nov 2012

Nestranačka politička organizacija „Napredni klub“ predložila je danas da Vojvodini bude ukinut status autonomne pokrajine, a da glavni grad Srbije bude Novi Sad.

Model regionalizacije i decentralizacije Srbije „Naprednog kluba“ koji je predstavljen na konferenciji za novinare u Medija centru, predviđa da Srbija ima devet upravno-ekonomskih regiona.

Prema tom modelu, sever Srbije bi imao tri regiona: Banat, Bačku i Srem kome je pripojena Mačva, centralna Srbija pet regiona, dok bi Beogradski region bio podeljena na dva: Beograd – istok i Beograd – zapad.

Takođe se predlaže da svaki region ima guverenera koga bi birali građani na direktnim izborima, skupštinu, policiju, ombudsmana i glavnog tužioca.

Regioni bi se finasirali od određenog udela u porezu, dok bi Srbija pomogla razvoj regiona preko Fonda za regionalni razvoj.

„Ovaj predlog je radikalan, jer je Srbiji neophodna radikalna regionalizacija i decentralizacija“, rekao je predsednik „Naprednog kluba“ istoričar Čedomir Antić.

Prema njegovim rečima, dosadašnja rešenja predviđala su federalizaciju, a ne regionalizaciju, što bi moglo da dovede do raspada Srbije.

„Mi predviđamo ukidanje Autonomne pokrajine Vojvodine, ali poslednji popis pokazuje da se samo dva, odnosno tri odsto građana izjasnilo kao Vojvođani, to zaslužuje status nacionalne manjine, a ne autonomne pokrajine“, rekao je Antić.

Antić je objasnio da predstavljeni model omogućava prekidanje disbalansa u ekonomskom i demografskom razvoju Srbije posebno severa u odnosu na jug.

„Smatramo da je Beograd dovoljno ojačao i neki kažu da je Srbija talac Beograda, zato bi Novi Sad bio nova prestonica“, rekao je Antić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga