Naprasno poništen konkurs za direktora u Karlovačkoj gimnaziji

Konkurs je raspisan pošto je smenjena bivša direktorka gimnazije Slavica Šokica, koja je u žižu javnosti dospela nakon izbacivanja učenice iz škole zbog objavljivanja fotografija na Instagramu

20. jan 2017

Pokrajinska inspekcija poništila je konkurs za izbor direktora Karlovačke gimnazije, na kojem je u novembru prošle godine na ovu funkciju izabran Branislav Tubić, profesor muzike.

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš rekao je za 021 da je inspekcija izašla na teren da utvrdi zakonitost sprovedenog postupka i utvrdila da u konkursu nije naveden zakonom propisan uslov – da dužnost direktora može da obavlja lice koje ima položen ispit za direktora, tj. koji ima licencu za rad.

„Shodno navedenim uslovima, zapisnikom je naloženo Školskom odboru Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima da u roku od sedam dana od dana dostavljanja ovog Zapisnika, poništi konkurse za izbor direktora Karlovačke gimnazije, objavljene 16. 11. 2016. godine u listu ‘Poslovi’ i listu ‘Danas'“, naveo je Njilaš.

Ovu informaciju za 021 potvrdio je i aktuelni v.d. direktora Karlovačke gimnazije Milan Đurišić, koji je na funkciji trebalo da bude do stupanja na dužnost izabranog Tubića. Međutim, Tubić nije ni stigao da postane direktor jer saglasnost na njegov izbor nije dao sekretar Njilaš.

„Pokrajinski sekretar je doneo odluku da se odbija saglasnost na odluku Školskog odbora Karlovačke gimnazije o izboru direktora ustanove. Školski odbor je, dakle, u obavezi da raspiše novi konkurs za direktora, što će po svoj prilici uslediti ubrzo“, kazao je Đurišić.

Inače, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, na koji se Njilaš poziva, propisuje i da je „izabrani direktor koji nema položen ispit za direktora, dužan da ga položi u roku od godinu dana od dana stupanja na dužnost“, te je Tubić formalno imao vremena da pribavi licencu, navodi ovaj portal.

Na pitanje 021 koliko direktora poseduje licencu za rad u ovom trenutku u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje nije odgovorio.

Podseća i da je na konkursu sprovedenom u novembru izgubila bivša direktorka gimnazije Slavica Šokica. Ona je u žižu javnosti dospela nakon što je u novembru 2015. godine naložila da se jedna od učenica izbaci iz škole pošto je tinejdžerka na Instagramu postavljala montaže, prikazujući Šokicu sa flašom alkohola, što je profesorka i tadašnja direktorka shvatila uvredom. Inspekcija je kasnije naložila da se učenica vrati u školu.

Prema saznanjima 021, Šokica će se ponovo javiti na konkurs za direktora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga