Naplo: Obezbediti stabilno finansiranje RTV-a

Ukidaju se prava građana Vojvodine i dodatno sužava medijski prostor manjina, a ukida se i zajednički medijski prostor većine i manjina

30. avg 2013

Krug mađarskih intelektualaca iz Vojvodine „Naplo“ zatražio je od države da obezbedi stabilno finansiranje za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) i optužio republičku vlast da „zbog nebrige“ gura taj medij u propast.

„Najenergičnije protestvujemo zbog toga što republička vlast Srbije iz nebrige RTV gura u materijalnu propast. Bez opravdanja je i skandalozan je odnos republičke vlade prema ovoj ustanovi“, navodi se u saopštenju kruga „Naplo“.

Ocenjuje se da se takvim odnosom prema RTV-u ukidaju prava građana Vojvodine i dodatno sužava medijski prostor manjina, a ukida se i zajednički medijski prostor većine i manjina.

„Ukratko, međusobno se udaljavaju građani višenacionalne pokrajine“, piše u saopštenju.

Krug „Naplo“ je izrazio čuđenje i zbog „nedovoljno borbenog stava“ vojvođanskih vlasti prema RTV-u, iako bi nesmetano funkcionisanje pokrajinskog javnog medijskog servisa predstavljalo elementarni interes pokrajinskih institucija.

Intelektualci su naveli da je RTV ustanova jedinstvene tradicije i vrednosti naroda i manjina koje žive u pokrajini, koja u regionu na jedinstven način žiteljima raznorodne Vojvodine emituje sadržaje od javnog interesa i javnog medijskog servisa na deset jezika.

„Osim toga, zahvaljujući profesionalnijoj uređivačkoj politici poslednjih godina, RTV je postao gotovo jedini primer težnje ka nepristrasnom izveštavanju“, piše u saopštenju.

Pismo su potpisali Viktorija Radič, Žužana Serenčeš, Gabor Bodiš, Zoltan Danji, Laslo Gerold, Arpad Nemet, Čaba Presburger, Oto Tolnai i Laslo Vegel.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga