Napadnuti novinari u Visokoj poslovnoj školi

Novinari napadnuti dok su prisustvovali predaji dužnosti razrešene direktorke Dragice Tomić novom vršiocu dužnosti.

27. apr 2016

Fotoreporter agencije Beta Dragan Gojić i novinar Blica Miloš Stanić, napadnuti su danas od strane zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, dok su prisustvovali predaji dužnosti razrešene direktorke Dragice Tomić novom vršiocu dužnosti.

Gojić i Stanić su sa ostalim novinarima novosadskih redakcija uvedeni u zgradu i kancelariju direktora, uveo ih je novopostavljeni vršioc dužnosti direktora Patrik Drid, ali je jedna od zaposlenih nastavnica u školi Milka Imbronjev nasrnula na njih i počela da im preti.

Kako je Gojić objasnio, ona je njemu i ostalim novinarima govorila pogrdne reči, terala ih je iz kancelarije i vikala „da ne znaju gde su došli i s kim imaju posla“, a takođe je htela da zabrani novinarima Televizije Vojvodine da snimaju.

Novinari su pozvali policiju, koja je došla na lice mesta u najkraćem mogućem roku i uzela izjave o incidentu od Gojića, Stanića, Drida i prisutnih.

Odluka o smeni Dragice Tomić doneta je na sednici Pokrajinske vlade 13. aprila 2016. godine, a za vršioca dužnosti direktora VPŠ imenovan je vanredni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu Patrik Drid.

Drid je danas hteo da preuzme dužnost, ali Tomićeva nije htela to da učini, pa je Drid napustio školu i kako je naveo, predaće izveštaj Pokrajinskoj vladi o neuspešnoj primopredaji.

Tomić je novinarima rekla da je odluka Pokrajinske vlade o njenoj smeni neustavna, da se žalila Ustavnom sudu i da ne priznaje odluku „odlazeće Pokrajinske vlade, koja ja doneta dva dana pred izbore“.

Ona je dodala da su „Drid i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov zrenjaninski otporaši koji na silu hoće da preuzmu Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu“.

NDNV najoštrije osuđuje napad na reportere u Visokoj poslovnoj školi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo danas napad na reportere koji se danas desio u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi. To medijsko udruženje je poručilo da zahteva da se napad oštro sankcioniše u skladu sa zakonom.

„Saradnica direktorke Visoke poslovne škole Dragice Tomić, Milka Imbronjev, uputila je uvrede i pretnje foto-reporteru agencije Beta Draganu Gojiću i novinaru Blica Milošu Staniću, a potom je, u nameri da im onemogući rad, i fizički nasrnula na njih. Direktorka Tomić nije uzela u zaštitu novinare“, navodi se u saopštenju.

O ovom incidentu obaveštena je i policija, koja je došla na mesto incidenta i napravila zapisnik.

NDNV insistira da ovaj incident bude procesuiran do kraja, i da odgovorni za njega na primeren način budu kažnjeni.

NDNV podseća da se po članu 138, stav 3, Krivičnog zakonika napad na novinare smatra napadom (preciznije, lice koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja) na službeno lice i da je za to predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

„Ukoliko i ovaj napad na naše kolege ostane nesankcionisan poslaće se poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati – uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga