Napadnuta aškalijska porodica u Novom Sadu

...napadnuti zbog jezika na kojem su pričali

22. nov 2014

Tročlana aškalijska porodica Šajn napadnuta je noćas u Novom Sadu, saopšteno je danas iz Matice Aškalija.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Matice Jahir Toplica navodi se da je porodica napadnuta oko tri sata noćas, zbog jezika na kojem su pričali, a koji je sličan albanskom.

Među napadnutima je, kako se dodaje, bilo i maloletno dete, a Toplica je istakao da su napadači bili jedan momak i devojka, koji su sedeli pored ulaza u Maticu u Jevrejskoj ulici kada su Šajnovi tuda prolazili.

„Mladić i devojka čim su nas čuli počeli su fizički da nas maltretiraju pesnicama i nogama, tako da smo moja žena, maloletno dete i ja počeli da vrištimo zbog batina“, istakao je jedan od napadnutih članova porodice Šajn.

U saopštenju se dodaje i da su komšije čule povike i pozvale policiju, koja je obavila razgovor sa napadačima.

„Prilikom razgovora smo primetili da jedan od policajaca miluje po leđima mladića koji nas je istukao, rekavši mu: „Brate, nisi to trebao“, a ženskoj osobi ni reč nisu rekli, te su se sa njima lepo pozdravili“, istakli su Šajnovi.

Predsednik Matice Aškalija u Novom Sadu Jahir Toplica istakao je u saopštenju da ovo nije prvi put da se napadaju pripadnici te zajednice.

On je poručio da Matica najoštrije osuđuje napade i da od pripadnika MUP-a zahteva da zaštiti građane aškalijske nacionalnosti, a ne da se, kako je naveo, dodvoravaju napadačima.

Sedlarević: Potvrda da je potrebna PU Vojvodine

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević poručila je da nijedan incident za koji se makar sumnja da je izazvan međunacionalnom netrpeljivošću ne sme ostati nerasvetljen.

sedlarevicOna je, reagujući na saopštenje Matica Aškalija u Novom Sadu, podsetila na nedavne napade na objekte čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Sedlarević je ocenila da, nakon vesti da je napadnuta aškalijska porodica, policijsko saopštenje da su podnete prekršajne prijave protiv obojice učesnika tuče ne znači mnogo.

„Ako je do tuče došlo zbog međunacionalne netrpeljivosti prema pripadniku određene nacionalne zajednice i jeziku koji govori, kazna mora biti oštrija. Ako nije, i to, takođe, treba reći“, istakla je funkcionerka LSV.

Sedlarević je zaključila i da je ovo još jedna potvrda da je potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu.

„Ne samo zbog bolje organizacije, već zbog njene višenacionalne, višejezičke i višekonfesionalne specifičnosti“, dodala je ona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga