Napadnut LGBT aktivista u Beogradu

Više nevladinih organizacija koje se bore za ljudska i manjinska prava, najoštrije su osudile napad na Bobana Stojanovića

22. avg 2016

Gej aktivista i organizator Parade ponosa Boban Stojanović napadnut je danas u centru Beograda, saopštila je organizacija „Parada ponosa Beograd“.

Kako je navedeno, Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: „Evo ga peder!“, da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije.

Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom, pred građanima koji su se tu zateklli, nazivaju „pederom“.

„Kao i posle svakog napada, osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute“, rekao je Stojanović, a prenosi se u saopštenju.

On je kazao i da je njegova obaveza da o tome govori, dok većina njih ćuti jer su navikli i prihvatili da žive u svakodnevnom strahu, da ignorišu nasilje koje im se dešava, a da diskriminaciju doživljavaju kao sitnicu.

„Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno“, rekao je Stojanović.

On je napadnut u popodnevnim časovima na uglu ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova. Slučaj je prijavio policiji koja je izašla na lice mesta i potraga za dvojicom počinioca je u toku.

Više nevladinih organizacija koje se bore za ljudska i manjinska prava, najoštrije su osudile napad na Stojanovića podsećajući da je i tokom ranijih godina bio često na meti nasilnika.

Oni su u saopštenju izneli podatke da se ovoj godini desilo pet fizičkih napada, a da su samo dva prijavljena policiji, što svedoči o visokom stepenu nepoverenja u državne institucije.

Te organizacije podsećaju i da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju nerešeni te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika, i apelovali na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske diskriminacije i potpunog ignorisanja nasilja.

Savet za ljudska prava Liberalno demokratske partije takođe je osudio napad na LGBT aktivistu, a od nadležnih državnih organa zatražio da slučaj hitno ispitaju, odgovorne privedu pravdi i na taj način dokažu da je zakon u Srbiji jednak za sve.

Oni ocenjuju da ukoliko Srbija želi da postane normalno društvo u kojem se cene vrednosti slobode javne reči i okupljanja, tolerancije i pravne jednakosti i sigurnosti, onda mora dati jasan i odlučan odgovor na pojavu svakog oblika nasilja, bez obzira na to da li je ono usmereno prema nekome ko pripada manjinskoj društvenoj grupi ili ne.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga