Napadnut imam u Baču

Pretio da će Bač biti nova Srebrenica, da će svi muslimani osetiti “srpski nož” i da će se ponoviti devedesete

27. jul 2013

U petak uveče dogodio se prvo verbalni, a zatim i fizički napad na imama Islamske zajednice Bač Fikreta Delića, saopštila je Islamska zajednica Srbije.

Izvesni Dragan Zoranović prvo je pretio Deliću da će ga obesiti, da će osetiti konopac, a zatim da će mu baciti bombu u kuću. On je rekao da jedva čeka da džamija bude sagrađena da bi mogao da je zapali zajedno sa imamom, dodavši: „Goreće i džamija i hodža!“

Zoranović je u svojim pretnjama rekao da će Bač biti nova Srebrenica, te da će svi muslimani osetiti “srpski nož” i da će se ponoviti devedesete, ali će biti još gore, navodi se u saopštenju ISZ.

Islamska zajednica je navela da se Zoranović „nije zaustavio samo na pretnjama i vređanju efendije Delića već je i fizički nasrnuo na njega udarivši ga biciklom od čega je zadobio povrede“.

U momentu napada na efendiju Delića sa njim je bio Z. I, koji je stao u odbranu imama i sprečio Zoranovića da ga ponovo udari.

Slučaj je prijavljen policiji koja je došla na lice mjesta i uzela izjavu od povređenog imama, nakon čega je izvršen pretres napadačeve kuće i tom prilikom kod njega je pronađena bomba.

Islamska zajednica Srbije od policije i pravosuđa zahteva da odgovorno rade svoj posao, te da ovaj slučaj ispitaju do kraja.

Islamska zajednica Srbije je dobila dozvola da u Baču izgradi verski objekat.

Bojan Pajtić osudio napad na imama Islamske zajednice

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najoštrije je osudio napad na imama Islamske zajednice u Bačkom Novom Selu.

“To je atak na versku toleranciju, na multinacionalnost, zajednički život i dobre komšijske odnose, po čemu je Vojvodina prepoznatljiva i čime se ponosi. Stoga očekujem da svi relevantni faktori osude ovaj neprimeren i do juče nezamisliv akt nasilja prema najvišim predstavnicima verske zajednice”, naveo je Pajtić u saopštenju za javnost.

Predsednik pokrajinske vlade je izrazio očekivanje da će i džavni organi, u skladu sa zakonom, najoštrije kazniti izgrednika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga