Napad na novinara samo prekršaj!

Napad pripadnika ekstremističkih grupa na novinara "Kepeš ifjušaga" Čabu Segija okarakterisan kao prekršaj, NUNS i NDNV negoduju

06. jun 2011

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da su začuđeni zbog činjenice da je bečejska policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, fizički napad na novinara „Kepeš ifjušaga“ Čabu Segija okarakterisala kao prekršaj.

Ovaj napad se, kako piše u saopštenju NUNS i NDNV, dogodio 15. aprila ove godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine će od nadležnih u ovom slučaju tražiti informaciju na osnovu kojih argumenata je doneta ova odluka.

Oni će ih i upozoriti na činjenice da je Segi i pre toga  bio meta pripadnika ekstremističkih grupa, koji su na jednom desničarskom internet-portalu objavili seriju omalovažavajućih napisa o njemu, kao i da su napadači prilikom incidenta citirali rečenicu iz jednog od njegovih tekstova.

Oni su na Segija nasrnuli posle tribine na kojoj je organizovan susret sa čitaocima „Kepeš ifjušaga“, u bečejskom Gradskom pozorištu, i tom prilikom ga šutirali i udarali u glavu, posle čega su pobegli.

Raduje nas činjenica da su napadači veoma brzo otkriveni, ali smatramo da prekršajni postupak nije dovoljna satisfakcija za novinara Segija, a ni za novinare u Srbiji, koji su postala stalna meta nasilja raznih ekstremističkih grupa i huligana, i koji izgleda nemaju pravo ni na elementarnu fizičku sigurnost, piše u saopštenju.

Oni smatraju da policija mora da istraži i pozadinu ovog nasrtaja, da otkrije nalogodavce i eventualno organizaciju koja stoji iza napada.

Neophodno je i da se otkrije ko su oni koji su Segiju i ranije upućivali pretnje putem interneta.

Ukoliko se to ne desi, i ukoliko čitav slučaj bude okončan prekršajnim postupkom, država će poslati još jednu poruku društvu da je sezona napada na novinare otvorena i da se nad njima može iživljavati ko god hoće bez straha od značajnih sankcija, navodi se u saopštenju.

Država je u više navrata obećavala da će uzeti u zaštitu novinare, ali od tog obećanja novinari još nisu imali nikakve vajde.

(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga