Naopaki hibridi

Vojvođanska poljoprivredna udruženja ogorčena su, ne toliko izborom Dušana Petrovića za ministra, koliko činjenicom da su poljoprivreda i trgovina spojeni, što znači da je agrar srozan i da ga mogu čekati samo gori dani

10. mar 2011

Ministarstvo trgovine oduvek je bilo nepotrebna izmišljotina, koja se u suštini bavila tuđim poslovima, jer nikada nije moglo da odlučuje o suštinskim stvarima. Kada tu izmišljotinu spojite s poljoprivredom, onda dobijete naopaki hibrid s kratkim rokom trajanja čija je funkcija jedino politička, i to zavođenje reda do predstojećih izbora. Nikakvu reformu ovaj hibrid ne može da sprovede, jer je sam po sebi šizofren. Mora da obezbedi zaradu seljacima s jedne strane i istovremeno jeftine proizvode u prodavnicama. Ruku na srce, to bi bilo moguće kada bi agrarni budžet Srbije bio barem tri puta veći nego sadašnji. A ako bi seljačka kasa bila tri puta veća, onda opet ne bi trebalo spajati trgovinu i poljoprivredu. I tako u krug.
Elem, u rekonstrukciji Vlade agrar i trgovina su spojeni, a kanditat za ministra novog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je nekadašnji ministar pravde, zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović.

Gori dani zatim dođu

Svaki veliki igrač u poljoprivredi gurao je ovih dana svoga čoveka na ministarsko mesto, imajući, naravno, u vidu samo svoju dobit i interese i očekujući da će se ponovo uvući u sistem podsticaja, da će mu država gledati kroz prste i žmuriti pred mahinacijama. Kada se malo slože kockice i uporede partijsko-biznismensko-komšijske relacije, nije teško zaključiti kome je to pošlo za rukom, kao ni to da će još itekako biti zavrzlama s đubrivom, cenom pšenice, da će monopol nad sojom biti još očitiji… Sad je to manje bitno. Najgore je što se opet pokazalo da poljoprivredom diriguju biznismeni i politika, a to je i dovelo do toga da ostane i bez onog što je imala – resora i ministra.
Poljoprivredna udruženja, barem najveća vojvođanska, ogorčena su, ne toliko personalnim rešenjem koliko činjenicom da su poljoprivreda i trgovina spojeni, što znači da je agrar srozan i da ga mogu čekati samo gori dani. Listom najavljuju proteste, a zatražili su hitne razgovore s premijerima, i Vojvodine i Srbije.
Predsednik predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Ivković u razgovoru za „Autonomiju“ kaže da poljoprivrednici neće prihvatiti da se Ministarstvo poljoprivrede spoji s Ministarstvom trgovine.
– Nije nam jasno kako se jedan ministar može boriti za to da poljoprivredni proizvodi budu skuplji, a istovremeno prehrambeni jeftiniji. To je, prosto, nemoguće – kaže on pitajući se i kako će novac u novom ministarstvu biti deljen. – Bojimo se da će se ubuduće subvencionisati pravna lica, prerađivači, da će novac za poljoprivredu otići u te svrhe. Nažalost, znamo kako to izgleda i nećemo to dozvoliti.

Poljoprivreda pokriva rasipničke troškove u trgovini

– Asocijacija će tražiti od premijera da Ministarstvo poljoprivrede bude izdvojeno od trgovine. Nije poljoprivreda ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni veći od milijarde evra da bi pokrivala rasipničke troškove u trgovini! To je jedina grana koja uspešno radi i zaslužuje da ima ministra koji će voditi računa o poljoprivredi. Nismo čuli još da je agronom dosad bio ministar pravde i ne možemo biti zadovoljni ni personalnim rešenjem. Jer, vodio je već poljoprivredu Slobodan Milosavljević, koji je vratio četiri milijarde dinara u buxet a nije želeo da ih rasporedi u agrar, tako da se, poučeni tim iskustvom, plašimo da neko ko nije iz poljoprivrede ne može biti za nju zainteresovan – ukazuje Ivković, napominjući da Asocijacija, ali i druga udruženja, zahtevaju da ministar ne bude „čovek partije već struke“.
Klub „100P plus“ upozorava na to da nije vreme za smenu ministra jer se izbori bliže. Takođe, resor poljoprivrde preuzima čovek koji nije iz te branše, ali, sve i da nije tako, novom ministru treba nekoliko meseci da pohvata sve konce i vidi kako dalje, vele u ovom udruženju.

Nema tu sreće za seljaka

U svakom slučaju, to je veliki hendikep i za agrar i za celu državu, s obzirom na rezultate koje poljopriveda ostvaruje. Ne treba zaboraviti da je Ministarstvo u proteklom periodu uradilo mnogo toga na približavanju našeg agrara Evropskoj uniji, što je od velikog značaja za integraciju Srbije, kažu u Klubu „100P plus.
I udruženju „Vojvodina agrar“ ovih dana od poljoprivrednika i udruženja stiže mnogo zahteva za organizovanjem protesta zbog promena u Ministarstvu poljoprivrede.
– Nezadovoljstvo je ogromno i bojimo se da se, ako krene ta lavina i stihija, situacija neće moći kontrolisati. Stoga mislimo da je pametnije razgovarati u Vladi pre nego što poduzmemo korake u tom pravcu. Godina ide, setva počinje, troškovi proizvodnje rastu… Ogromni su problemi za vratom poljoprivrednicima i najmanje im je sada ovo trebalo – kaže direktor „Vojvodina agrara“ Pavle Pustajić.
Teško da će seljaci uspeti da urade bilo šta jer zna se ko je i šta je novi ministar u svojoj stranci. U svakom slučaju je moćniji, uticajniji i nezgodniji od bivših ministara Saše Dragina i Slobodana Milosavljevića. S obzirom na to da je reč o moćnom „demokrati“ i uticajnoj političkoj figuri možda bi i mogao sprati brljotine prethodnika. Ali, s obzirom na njegove dobro poznate veze s igračima koja vedre i oblače u srpskoj poljoprivredi i sve njegove rabote s lekovima, građevinom… – nema tu sreće za seljaka.

Ljubica Blitva – Trošić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga