Nakon arapskog, čeka se „privredno proleće“

U arapskim zemljama je od 2011. godine srušeno nekoliko vlastodržaca. Egipat od letos ima vladu koja je izabrana na slobodnim izborima. Međutim, šta „arapsko proleće“ znači za privredu?

01. nov 2012

Revolucije u severnoj Africi i na Srednjem istoku su pre svega donele političke, ali ne i privredne promene. Te zemlje regiona nisu bile planske, socijalističke privrede. Folker Pertes, direktor Fondacije za nauku i politiku iz Berlina kaže da je u Egiptu i ranije postojao funkcionalan bankarski sistem. Međutim, samo mali broj ljudi imao je pristup kapitalu.

„U poređenju sa međunarodnim, egipatske banke su sasvim dobro zarađivale. Međutim, one su davale kredite samo članovima 30 veoma dobro umreženih porodica koje su imale dobre kontakte sa vladajućim režimom“, kaže Pertes.

Neizvesna budućnost

Markus Leve iz nemačkog Instituta za razvojnu politiku kaže da je posledica toga da su  99 odsto preduzetnika u Egiptu manje firme sa malim brojem zaposlenih. Politička previranja su kod njih ostavila veliki trag.

„Do sada smo videli pre svega negativne efekte revolucija. Privredni razvoj u svim zemljama znatno je oslabljen. Pojedine privredne grane su kolabirale, posebno one koje su proizvodile za domaće tržište. Razlog za to je što je domaća potrošnja znatno smanjena. Neizvesna budućnost igrala je veoma važnu ulogu“, smatra Leve.

Nesigurnost se odrazila i na strane investitore. Markus Leve kaže da, bez obzira na male plate, loš obrazovni sistem dodatno smanjuje konkurentnost privrede. Tome treba dodati i probleme državnog budžeta. Nova egipatska vlada se trenutno bori sa sve većim budžetskim deficitom. Među razlozima za to su slaba privredna situacija i nepovoljni krediti. Hanan Morsi iz Evropske banke za obnovu i razvoj kaže da državne subvencije takođe ugrožavaju državnu kasu, jer „subvencije čine petinu svih vladinih izdataka, dakle 20 odsto“.

Problemi sa energijom i vodom

Bruno Ven, portparol Nemačkog društva za investicije i razvoj (DEG) kaže da su neophodne investicije u infrastrukturu u regionu takođe i šansa. Za zemlje kao što je Egipat posebno su zainteresovana preduzeća koja se bave proizvodnjom tehnike iz oblasti energetike i zaštite okoline.

„Egipat će u dogledno vreme, kratkoročno gledano u naredne dve do tri godine, imati problema sa vodom. Voda koju poseduje, uglavnom iz reke Nil, sve je više zagađena. Mi, dakle Nemci, imamo neophodnu tehnologiju i iskustvo koje bi trebalo primeniti u Egiptu“, kaže Ven.

On takođe ističe da u mnogim arapskim zemljama postoji visoka pravna sigurnost i da je u njima lakše započeti posao nego u zemljama kao što su Brazil, Rusija, Indija ili Kina, koje su omiljene kod investitora.

(Andreas Beker/Mehmed Smajić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga