Nakon 200 godina stranac na čelu Britanskog muzeja

Nijemac Hartwig Fischer 2016. preuzima dužnost direktora drugog najposjećenijeg muzeja u svijetu

04. okt 2015

Nijemac Hartwig Fischer u utorak je imenovan novim direktorom Britanskog muzeja (British Museum) te je postao prvi stranac na čelu te prestižne londonske institucije u zadnjih gotovo dvije stotine godina.

„Ovo je velika čast. Nisam ni sanjao da bi me mogli predložiti za direktora ove velike britanske institucije“, kazao je taj historičar umjetnosti (53), prvi nebritanac na toj dužnosti nakon Talijana Anthonyja Panizzija, koji je istu funkciju obavljao u 19. stoljeću.

Fischerovo imenovanje na čelo drugog najposjećenijeg muzeja u svijetu, nakon pariškog Louvrea, potvrda je tendencije sve veće međunarodne mobilnosti kada su u pitanju imenovanja direktora velikih svjetskih kulturnih institucija.

Dvojica stranaca

Tome u prilog ide i činjenica da je Galerijom Tate upravljao Belgijanac Chris Dercon te da je na čelu Muzeja Viktorije i Alberta Nijemac Martin Roth.

Fischer je dosad bio direktor Državne umjetničke kolekcije u Dresdenu, a novu će dužnost preuzeti u proljeće 2016. i na tom mjestu zamijeniti Neila MacGregora koji Fischera smatra savršenim izborom te objašnjava kako muzej, njegovo osoblje, administrativna služba i kolekcija umjetnina imaju autentično međunarodni pečat.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga