Najviše beba umire u Indiji

Vlada je pokrenula kampanju kako bi uvjerila građane da je porođaj u bolnici sigurniji i za majku i za dijete

07. maj 2013

Prema novom izvještaju organizacije Save the Children, milion beba svakog dana umre u svijetu u prvih 24 sata života.

Organizacija je objavila i listu zemalja prema kojoj je i za majke i za djecu najsigurnije poroditi se u skandinavskim zemljama poput Finske, Švedske i Norveške.

Najvišu stopu smrtnosti novorođenčadi imaju afričke države Demokratska Republika Kongo, Somalija i Siera Leone. No, najviše novorođenih beba umire u Indiji.

Meena Nital živi u jednom od zabačenih sela okruga Mewat na sjeveru Indije. Život u ovom području je težak. Većina stanovnika je nepismena. Dok muškarci rade na poljima ili u obližnjem gradu, žene ostaju kod kuće.

Stopa smrtnosti novorođenčadi u Indiji je vrlo visoka. Vlada je pokrenula kampanju kako bi uvjerila građane da je porođaj u bolnici sigurniji i za majku i za dijete.

Od troje djece, Meena je dvoje rodila u bolnici.

Prednosti bolnica

Lokalna zdravstvena radnica Nital je kazala: „Moj zadatak je da odem u kuću trudnice i pričam joj o prednostima porođaja u bolnici. Žene su uplašene, ali ja sam uvijek uz njih. Ne želim da dobiju neku infekciju. U bolnici je mnogo sigurnije i za njih i za djecu. Svaka žena u mom selu će vam reći: Bez obzira koje je doba dana ili noći, kad porođaj počne, želim da Meena bude sa mnom.“

Zovu ih njegovateljicama. Okupljaju se jednom sedmično zbog obuke koja uključuje prvu pomoć i akušerske tehnike. Uče i kako da uvjere trudnicu iz ruralnog područja da je sigurnije otići u bolnicu kad porođaj počne.

To je veliki napredak za jednu konzervativnu i religioznu zajednicu poput ove.

„Situacija je mnogo bolja nego ranije. Sada šalju vozila hitne pomoći po trudnice i prebacuju ih u bolnicu. Stanje se znatno poboljšalo“, rekao je lokalni starješina Umar Mohammed.

Na sjeveru je situacija mnogo gora nego na jugu. Najveća razlika je u oblastima obrazovanja, informiranja i pristupa medicinskim ustanovama.

Nedostatak volje

Carolyn Miles iz organizacije Save the Children  je kazala: „Najveći problem je nedostatak političke volje. Problem je natjerati Vlade, ne samo ovdje u Indiji, nego i u drugim zemljama, da se fokusiraju na problem umiranja novorođenčadi. Mislimo da su se stvari ovdje počele mijenjati i da se novorođenčadi poklanja veća pažnja nego ikada“.

Ovakve bolnice nisu postojale prije pet godina. Osoblje porodilišta i 13 okružnih klinika brine o 1,1 miliona građana. Kao rezultat, broj porođaja u bolnici i zdravih beba znatno su se povećali.

Uvjeti možda nisu savršeni, ali i ovo je veliki napredak. Mnogi smatraju da su za to zaslužne žene poput Meene, koje nesebično pomažu svojim zajednicama i na raspolaganju su im 24 sata dnevno.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga