DS: U drugom krugu 3 iz DS, 2 iz SNS i 1 iz SPS

Najviša izlaznost u Srbobranu, DS tvrdi da je bilo pretnji

17. feb 2013

U drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora naći će se tri kandidata Demokratske stranke (DS), dva Srpske napredne stranke (SNS) i jedan kandidat Socijalističke partije Srbije (SPS), rečeno je večeras agenciji Beta u izbornom štabu Demokratske stranke.

Na izborima u Zrenjaninu u drugi krug ušli su kandidati SNS-a i DS-a, kao i u Srbobranu, dok su u Apatinu u drugi krug ušli kandidati SPS-a i DS-a.

U Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK) agenciji Beta je rečeno da još uvek nemaju preliminarne rezultate dopunskih pokrajinskih izbora.

Do 19 sati na dopunske pokrajinske izbore u Srbobranu izašlo je više od 54 odsto birača, u Apatinu oko 49 odsto, a u Zrenjaninu oko 31 odsto, saopštila je večeras Pokrajinska izborna komisija (PIK).

Pretnje, kupovina glasova…? 

Mediji su javili da je u Srbobranu policija morala da interveniše, zbog dojave da se građanima navodno nudi po 1.500 dinara za glas.

Radio-televizija Vojvodine je objavila svedočenje jednog građanina Srbobrana, koji je rekao da su stranackci aktivisti nudili čokolade, šećer i slične stvari samo da bi glasali za određenu partiju.

Demokratska stranka ranije večeras je saopštila da su aktivisti te partije bili izloženi pretnjama danas tokom dopunskih izbora za pokrajinskog poslanika u Srbobranu.

DS je naveo da je jutros sin predsednika opštine Srbobran napao aktiviste Demokratske stranke, što je prijavljeno policiji.

Takođe, jedan aktivista SNS-a je na biračkom mestu ometao glasanje, a republički poslanik i funkcioner „naprednjaka“ Zoran Babić je upao sa grupom maskiranih lica u kuću aktiviste DS i vređao funkcionere DS-a Dušana Jovanovića i MiroslavaVasina, nakon čega je takođe intervenisala policija, piše u saopštenju.

Ukupno 83 biračka mesta u izbornim jedinicama 3 Apatin, 17 Zrenjanin tri, i 49 Srbobran, su otvorena jutros na vreme, i na njima je moglo da glasa 78.433 birača.

Pokrajinski poslanici iz navedenih gradova i opština podneli su ostavke zbog sukoba interesa, pošto su istovremeno obavljali i funkcije predsednika opština.

Na izborima u Zrenjaninu bilo je 10 kandidata, među kojima su bili predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Demokratske stranke (DS), Liberalno-demokratske partije (LDP), Srpske radikalne stranke (SRS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Dveri, SPS-PUPS-JS-SDPS, Demokratske stranke Srbije (D S S), Narodne seljačke stranke i jedne grupe građana.

Dopunski izbori u Zrenjaninu održavaju se pošto je gradonačelnik Ivan Bošnjak iz SNS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Apatinu bilo je ukupno osam kandidata iz SNS-a, SRS-a, DS S-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, DS-a, Saveza vojvođanskih Mađara i dve grupe građana.

Dopunski izbori u Apatinu održavaju se pošto je predsednik opštine Živorad Smiljanić iz SPS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Srbobranu takođe je bilo  osam kandidata – SRS-a, Srpskog pokreta obnove, SVM-a, LSV-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, SNS-a, DS S-a i DS-a.

Izbori u Srbobranu održavaju se jer je predsednik opštine Zoran Mladenović iz koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom izbornom sistemu. Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga