Najviša cijena rada u Austriji

Austrija ima daleko najvišu cijenu rada u regiji srednje i istočne Evrope sa prosječnim iznosom davanja državi na ime plate zaposlenog od 4,3 hiljade EUR mjesečno

30. jan 2013

Austrija ima daleko najvišu cijenu rada u regiji srednje i istočne Evrope sa prosječnim iznosom davanja državi na ime plate zaposlenog od 4,3 hiljade EUR mjesečno.

Bugarska se našla na dnu ljestvice sa davanjima od svega 426 EUR, pokazala je studija konsultantske kuće TPA Horwath.

Iza Austrije slijede Slovenija i Češka, a Hrvatska se, sa iznosom od 1,25 hiljada EUR ukupnih troškova mjesečnog rada, nalazi na četvrtom mjestu u odnosu na deset zemalja koje čine tu regiju, prenosi Tanjug.

Sva davanja za platu prosječnog Slovenca mjesečno iznose 1,79 hiljada EUR, što je tek 42 odsto troškova koje ima Austrija.

Studija je napravljena na osnovu analize Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča i ažurirana je sa statističkim podacima za 2011. iz zemalja srednje i istočne Evrope.

Analiza je napravljena kako bi se uporedila konkurentnost unutar regije za potrebe prezentacije potencijalnim investitorima, s obzirom na to da je cijena rada, u koju pored neto plate ulaze sva socijalna davanja i porezi, jedan od glavnih kriterijuma za određivanje konkurentnosti za buduća ulaganja i poslovanje.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga