Najugroženije pravo na život LGBT osoba

Bez prava na slobodno kretanje i okupljanje, na bezbednost, osnivanje porodice, istopolno partnerstvo i brak

06. feb 2017

Koordinator projekta Grupe za podršku mladim LGBT osobama “Izađi” iz Novog Sada Filip Kocevski izjavio je da je još uvek najugroženije pravo na život LGBT osoba u Srbiji.

Kocevski je nakon predstave o problemima LGBT zajednice “I ja sam tu”, koja je održana u Omladinskom klubu “Skladište” u Subotici, za portal Magločistač rekao da je, osim prava na život, ugroženo pravo na slobodno kretanje i okupljanje, pravo na bezbednost, osnivanje porodice, istopolna partnerstva i brakove, a samim tim i pravo na nasledstvo od partnera.

“Poznavati LGBT osobu nije dovoljno, potrebno je pružiti podršku i zalagati se za te ljude, potrebno je braniti ih ukoliko ih neko napadne. Suočavamo se sa diskriminacijom, napadima, govorom mržnje i nasiljem na osnovu nečije seksualne orijetacije ili rodnog identiteta”, kazao je on.

Dodao je da je ovakav vid performansa u kojem je publici dozvoljeno da aktivno utiče na kreiranje toka događaja u predstavi značajan jer dozvoljava da se “uđe u tuđe cipele” bez predrasuda ili stereotipa.

“Upravo iz tog razloga su uloge u scenariju gde muškarac glumi ženu, jer ne želimo da imamo bilo kakav kalup, već da prikažemo publici da svako može na svoj način da dođe do pozitivnog rešenja u nekoj negativnoj situaciji ili konfliktu”, smatra Kocevski.

On je ukazao da Ministarstvo obrazovanja, Pokrajinski sekretarijat i gradske uprave za obrazovanje nemaju dovoljno sluha za teme koje se tiču LGBT prava i da se dosta često dešava da uopšte ne dolaze do srednjoškolaca kao ciljne grupe.

“Neophodno je što više govoriti o pravima LGBT osoba, posebno u manjim gradovima i mestima, da bi se smanjio nivo homofobije i transfobije i da bi problemi ove populacije bili vidljiviji”, ocenio je Kocevski.

Aktivistkinja za LGBT prava iz Subotice Sunčica Kopunović rekla je za Magločistač da većina LGBT osoba nije spremno da izađe i da kaže to što jeste jer “bez obzira na krajnji ishod situacije u kojoj LGBT osoba odluči da kaže roditeljima da je gej, najvažnije je da ostane dosledna sebi”.

“Osoba koja odluči da se ’autuje’ mora prvo prihvatiti sebe, pratiti svoju intuiciju, svoje emocije i snove, da zauzme stav i da stane iza tog stava i ne izvinjava se zbog toga”, kazala je Kopunović.

Dodala je da u slučaju da osoba nije prihvaćena od strane roditelja, prijatelja, okoline, treba da se skloni i da ne žali zbog toga.

“Smatram da druga opcija ne postoji, ali ljudi na to jednostavno nisu spremni”, smatra je Kopunović.

Interaktivna predstava “I ja sam tu!“ odigrana je u Omladinskom klubu “Skladište” u Subotici. Performans je realizovala Grupa za podršku mladim LGBT osobama „Izađi“ u saradnji sa Fondacijom “Danilo Kiš” i Kancelarijom za mlade Grada Subotice. Projekat finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga