Najtraženiji nacista preminuo u 98. godini

Prvi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženji nacista, Laslo Čatari, preminuo je u 98. godini bez suđenja

12. avg 2013

Laslo Čatari, 98-godišnji Mađar koji je bio prvi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženiji nacista, preminuo je u bolnici u Budimpešti.

Protiv Čatarija je mađarsko državno tužilaštvo 18. jula podiglo optužnicu u kojoj mu se na teret stavlja na hiljade deportacija Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Čatari, koji se nalazio u kućnom pritvoru od prošle godine, bio je visoki mađarski policijski oficir zadužen za geto Košice, grad koji danas pripada Slovačkoj. Prema Centru Simon Vizental, Čatari je pomogao u deportaciji oko 15.700 Jevreja u Ukrajinu i ozloglašeni nacistički logor Aušvic, u periodu od 1941. do 1944. godine.

Sud u nekadašnjoj Čehoslovačkoj je 1948. godine osudio u odsustvu Čatarija na smrtnu kaznu. Ozloglašeni nacista je pobegao u Kanadu posle Drugog svetskog rata, a poslednjih 15 godina pre hapšenja živeo je u Mađarskoj.

Slovačka je u aprilu ove godine najavila da će tražiti izručenje Lasla Čatarija, kako bi mu se ponovo sudilo za zločine protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata. Pošto je smrtna kazna ukinuta u Slovačkoj, sud u Košicama smanjio je Čatariju kaznu na doživotnu robiju kako bi se napravile osnove za njegovu ekstradiciju.

Uhapšen je 18. jula prošle godine u Budimpešti na osnovu podataka koje je dao Vizental centar.

(RTV/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga