Najtopliji septembar u svijetu od 1880.

Ovogodišnji septembar je bio 38. uzastopni s globalnom temperaturom iznad prosjeka za 20. vijek

20. okt 2014

Prošli mjesec je bio rekordan po temperaturama, kako nad kopnom, tako i nad okeanima, još od 1880. godine, od kada se vodi ovakva statistika, objavila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija.

Po statistikama NOAA-e, ovo je bio 38. uzastopni septembar s globalnom temperaturom iznad prosjeka za 20. vijek.

Prosječna prošlomjesečna globalna temperatura iznad kopna i okeana je iznosila 15,72 stepena Celzijusa, što je 0,72 stepena iznad prosjeka za prethodni vijek, prenosi AFP.

Svaki dosadašnji mjesec u ovoj godini, s izuzetkom februara, bio je među četiri najtoplija od kada se vodi statistika, pri čemu su maj, juni, august i septembar bili rekordni, odnosno najtopliji u odnosu na iste mjesece u protekle 134 godine, izvjestila je NOAA.

Izuzeci u Rusiji i Kanada

U svim dijelovima svijeta, s izuzetkom centralnog dijela Rusije i nekih oblasti na istoku i sjeveru Kanade, septembarska temperatura je bila iznadprosječna.

Rekordne septembarske temperature su registrirane i u velikom dijelu sjeverozapadne Afrike, jugoistočne Latinske Amerike, jugozapadne Australije, dijelovima Bliskog istoka i nekim regionima jugoistočne Azije.

Globalna temperatura površine svjetskih okeana je u septembru bila za 0,66 stepeni iznad prosjeka u 20. vijeku i najviša koja je registrirana od 1880. godine.

Prethodno najviše odstupanje od prosjeka u temperaturi površine svjetskih okeana je iznosilo 0,65 stepeni i zabilježeno je u augustu ove godine, napominje NOAA.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga