“Najnoviji” izveštaj o medijskim slobodama u Srbiji star godinu dana

Izveštaj se na sajtu Reportera bez granica može videti još od 31. januara 2014. godine

13. jan 2015

Tanjug je preksinoć pustio vest o napretku Srbije na „upravo objavljenoj“ listi Reportera bez granica o stanju medijskih sloboda u 180 država. Drugi dnevnik RTS-a, Blic, Politika, B92… uredno su preneli tu informaciju. Dobra vest za Srbiju? Teško. „Upravo objavljena“ lista stara je celih godinu dana

“Srbija se, prema upravo objavljenoj listi od 180 zemalja, rangiranih po stepenu slobode štampe za 2014. godinu, našla na 54. mestu, za devet mesta više u odnosu na prethodnu godinu”, objavila je preksinoć, 11. januara, državna agencija Tanjug.

Brojni mediji u Srbiji, među kojima i Radio-televizija Srbije u Drugom dnevniku, udarnoj informativnoj emisiji, Politika, Blic i B92, preneli su vest o napretku Srbije u medijskim slobodama, pozivajući se na Tanjug.

Ova lista, međutim, nije “upravo objavljena”. Reč je izveštaju starom godinu dana, koji se na sajtu Reportera bez granica može videti još od 31. januara 2014. godine.

Izveštaj o medijskim slobodama naslovljen je sa “World Press Freedom Index 2014″ i obuhvata događaje iz prethodne, 2013. godine (u nekoliko navrata i iz 2012. godine), što se u njemu ističe na čak 72 mesta.

Mnogi mediji u Srbiji objavili su gotovo identičan tekst o napretku Srbije u oblasti medijskih sloboda pre skoro godinu dana – što je sasvim razumljivo, imajući u vidu da su ga pisali na osnovu istog izveštaja. Blic je, tako, 12. februara 2014. preneo vest agencije Beta o tome kako je Srbija napredovala u oblasti medijskih sloboda, pozivajući se na izveštaj o kome će ponovo pisati i 11. januara 2015.

Tanjug priznao grešku

Državna novinska agencija Tanjug danas je priznala svoju grešku, a uredništvo tog medija izvinilo se svima koji su preneli ovu vest, kao i javnosti. U objavi Tanjuga navodi se da je greška „nenamerna“ i da je reč o „previdu“, a ne o nameri da se dezinformiše javnost.

(Cenzolovka, Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga