Najmlađa deca u Rumi idu samo popodne u školu

Deca uzrasta od šest do 11 godina nisu sposobna za svakodnevni samački život

01. okt 2012

Udruženje vojvođanskih učitelja upozorilo je danas da u opštini Ruma učenici najnižih razreda osnovne škole i dalje idu isključivo u poslepodnevnu smenu, čime se nastavlja kršenje njihovih prava na obrazovanje, zdravlje, bezbednost i roditeljsku pažnju.

Ovo udruženje je u saopštenju za javnost navelo da se na taj način ugrožava zdravlje dece, jer ona pre polaska u školu treba sama da doručkuju, ručaju i oblače se, pošto je većina roditelja u prepodnevnim časovima na poslu.

„Znate li koliko često deca odu u školu gladna i neprikladno odevena? Strašno je što neka deca tako stalno žive. Deca uzrasta od šest do 11 godina nisu sposobna za svakodnevni samački život“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je deci na taj način ugroženo i pravo na obrazovanje, jer treba sama da uče i sama da se spremaju za školu.

„Ugrožena je i bezbednost, jer su deca cele školske godine sama kod kuće. U današnje vreme u gradovima je to potpuno nebezbedno. Posebna opasnost se krije u povratku malih đaka kući po mraku i neosvetljenim ulicama“, piše u saopštenju.

Udruženje vojvođanskih učitelja optužilo je direktore nekih škola u Rumi da daju prioritet vanškolskim aktivnostima, u odnosu na redovnu nastavu nižih razreda.

Ta organizacija je optužila opštinske vlasti da su prekršile dogovor, po kojem su deca najnižih razreda osnovne škole od danas trebalo da počnu da idu u školu u prepodnevnoj smeni.

„Dogovore ponovo koče oni kojima baš odgovara da nastavnici predmetne nastave stalno rade pre podne, a posle podne da se ustupaju školske prostorije drugim korisnicima“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga