Najmanji budžet Vojvodine od donošenja Ustava

Budžet Vojvodine nije više ekonomska, već politička kategorija

03. dec 2015

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman upozorio je danas da će budžet Vojvodine sledeće godine biti najmanji od donošenja Ustava 2006. godine.

Radoman je na konferenciji za novinare ocenio da je Fiskalna strategija za sledeću godinu, koju je Vlada Srbije nedavno usvojila, kulminacija zakidanja Vojvodine za sredstva koja joj pripadaju.

Pokrajinski sekretar za finansije je kazao i da je Pokrajinska vlada u nekoliko navrata pokušavala da inicira donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine.

„I pored poslednje najave ministra finansija da je nacrt gotov i da ide na javnu raspravu, ništa od toga se nije desilo. Nastavlja se nezakonito i protivustavno finansiranje Vojvodine, koje svake godine donosi građanima Vojvodine manjak u kasi i manjak u odnosu na ono što je ustavna obaveza“, rekao je Radoman.

On je objasnio da  će, prema Fiskalnoj strategiji Vlade Srbije, budžet Vojvodine biti oštećen za preko 40 milijardi dinara.

„Mi ćemo u budžetu raspolagati sa nekih 12 milijardi dinara, sa kojima treba da zadovoljimo sve nadležnosti i potrebe građana, što je ponižavajuće za građane“, istakao je Radoman.

Prema njegovim rečima, pokazatelj za to je i da je Vlada Srbije u prošloj godini za saniranje gubitaka Železare izdvojila 13 milijardi dinara.

„Na to ne možemo da utičemo, jer za Vladu Srbije ustavne odredbe ne predstavljaju ništa. Za njih ni Zakon o budžetskom sistemu ne predstavlja prepreku da tako kreiraju budžet. Zato sam danas izašao pred vas i javnost. Ovako mali budžet Vojvodina nije do sada imala, što će se negativno odraziti na građane“, upozorio je pokrajinski sekretar.

On je dodao i da će zbog nastale situacije Pokrajinska vlada nadležnosti moći da ostvaruje jedino u manjem obimu. „Infrastrkturne projekte ćemo izvršiti u manjem obimu, manje će dobiti ustanove kulture, organizacije civilnog društva, sportske organizacije. Sve to će imati uticati na životni standard i zdravlje građana Vojvodine“, poručio je on.

Zoran Radoman je podsetio da je njegov sekretarijat tražio od resornog ministarstva da nadoknadi nedostajuća sredstva u ovoj godini, te da je odgovor bio negativan, ali da je ministar poručio da su spremni na razgovore.

„Ali, nažalost, ni ti razgovori se nisu dogodili“, dodao je Radoman.

Pokrajinski sekretar za finansije je ponovo zamerio Vladi Srbije na netransparentnom donošenju, realizaciji i izveštavanju o budžetu Srbije, na „tajnim javnim finasijama“, nepoštovanju Ustava i zakona, kada je u pitanju Vojvodina, kao i na najmanjem budžetu Vovjodine od donošenja Ustava.

Zoran Radoman je najavio da će preko pokrajinskih poslanika biti podneti amandmani na Zakon o budžetu za sledeću godinu.

„Sudeći po dosadašnjim iskustvima nećemo naići na razumevanje. Ne verujem da će doći do poštovanja Ustava, a budžet Vojvodine nije više ekonomska, već politička kategorija“, zaključio je Radoman.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga