Najmanje 300 srpskih Čeha želi povratak u domovinu

Češko Ministarstvo inostranih poslova procenjuje da u oblasti oko Bele Crkve i u Češkom selu živi oko 2.500 pripadnika češke manjine koji još uvek govore češki i neguju svoju kulturu, običaje i tradicije

22. apr 2017

Odbor za dijasporu Senata češkog parlamenta apelovao je na vladu premijera Bohuslava Sobotke da pomogne Česima u Srbiji i organizuje repatrijaciju češke manjine koja se u 19. i početkom 20. veka doselila u Vojvodinu.

Šef tog odbora, senator Tomaš Grulih, objasnio je da zbog tragičnih ekonomskih i socijalnih uslova najmanje 300 srpskih Čeha želi da se vrati u domovinu.

„To bi pomoglo takodje da se rešava nedostatak radne snage lakše nego zapošljavanje stranaca zato što ne moraju da se rešavaju jezičke i kulturne barijere. Prema našim saznanjima za preseljenje u Češku u češkoj manjini interes pokazuju pre svega mladi sa srednjom školom ali ima i fakultetski obrazovanih“, kazao je Grulih češkoj agenciji ČTK.

Češki senatori podsetili su vladu da su se neki pripadnici češke manjine iz Srbije već preselili u Češku sami, a da je želja da se presele u Češku kao svoju domovinu medju Česima u Banatu jaka i da bi njihova repatrijacija bila od obostrane koristi.

Češka istorijska dijaspora na Balkanu brojnija je u susednoj Rumuniji a češko Ministarstvo inostranih poslova procenjuje da u Srbiji u oblasti oko Bele Crkve i u Češkom selu živi oko 2.500 pripadnika češke manjine koji još uvek govore češki i neguju svoju kulturu, običaje i tradicije.

Češka država je nakon pada komunističkog režima do sada organizovala repatrijaciju Čeha samo iz Kazahstana iz koga se nakon raspada Sovjetskog Saveza preselilo oko 200 porodica a takodje i repatrijaciju Čeha iz Ukrajine kada su u toj zemlji izbili sukobi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga