- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Najgori su oni koji teško uče a brzo zaboravljaju

Knjiga o stradanju Jevreja iz Bačke “Poslednja stanica Aušvic” autora novinara Vladimira Todorovića promovisana je večeras u Jevrejskoj opštini u Novom Sadu.

Knjiga je dokument i sećanje na Jevreje iz Bačke, koji su u proleće 1944. godine deportovani u Aušvic.

“Želeo sam da napravim spmenik bačkim Jevrejima. Da to bude spomenik mojoj prabaki, baki, dedi i za onih još 8.000 koji su odvedeni u Aušvic i pobijeni, kao i za onih 4.000 koji su preživeli sa ožiljcima na duši”, rekao je Vladimir Todorović.

Dodao je da u Vojvodini, sem spomen-ploča, nema spomenika tim Jevrejima koji su 1944. godine deportovani u Aušvic.

“Nedostaje nam taj svet koji su drugi ostavili bez groba, a mi bez imena i prezimena. Odgurnuli smo ih u zaborav, ćušnuli smo ih u nigde”, kazao je Todorović.

Rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel napisao je u predgovoru da Todorovićeva knjiga govori o tome šta se dešava kada se ne prepozna zlo na vreme.

“Pitanje s kojim se danas susrećemo jeste da li ćemo moći da prepoznamo zlo na vreme i da li ćemo smoći snage da mu se odupremo? U Talmudu se govori o četiri vrste učenika. Najgora sudbina čeka one koji teško uče, a brzo zaboravljaju. Potrudimo se da ne budemo među njima”, napisao je Asiel.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!