Najbolji na 54. SAPDV u Staroj Pazovi

Od 13. do 21. maja na 54. SAPDV u Staroj Pazovi izvedeno je osam amaterskih predstava iz Crvenke, Kule, Sente, Beočina, Sremske Mitrovice, Kovina i grada domaćina

24. maj 2016

Koreodrama “Ad Infinitum” scenariste i režisera Miroslava Kožika i kompozitora Vladimira Bakoa, u izvođenju Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, proglašena je najboljom na 54. Susretu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine (SAPDV).

Kožik je proglašen i za najboljeg reditelja, a Bako je dobio diplomu za najbolju muziku. Predstavi “Ad Infinitum”, kojom je 54. SAPDV i otvoren, pripala je i nagrada za najbolji vizuelni dizajn.

To je treće scensko ostvarenje trilogije neverbalnog teatra tandema koji čine scenarista i režiser Kožik i kompozitor Bako, nakon predstava “Poroci čovečanstva” (2011) i “Vavilon” (2013), a osvojilo je nagrade na još desetak festivala u zemlji i inostranstvu.

Od 13. do 21. maja na 54. SAPDV u Staroj Pazovi izvedeno je osam amaterskih predstava iz Crvenke, Kule, Sente, Beočina, Sremske Mitrovice, Kovina i grada domaćina (dve).

Drugoplasirana je predstava “Je li bilo kneževe večere” Vide Ognjenović, u režiji Dejana Cicmilovića i izvođenju Kamerne scene “Miroslav Antić” iz Sente, dok je treće mesto zauzela predstava Amaterskog pozorišta iz Crvenke “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Radoja Čupića.

Tri nagrađene predstave stekle su pravo da učestvuju na Republičkom festivalu dramskih amatera Srbije, koji će u junu biti održan u Kuli.

Diplome za scenski pokret i scenski govor pripale su ansambalu iz Kovina koji je izveo Gogoljevu “Žendibu” u režiji Jovana Grujića, dok je za kolektivnu igru nagrađena predstava “Hamlet rimejk” Svetislava Basare, u izvođenju Kreativnog studija i teatra “Gartel” iz Sremske Mitrovice, u režiji Gordane Lukić.

Za pojedinačna, neglumačka ostavrenja diplome su dobili Aleksander Bako za najbolju scengrafiju (Maratonci trče počasni krug, u njegovoj režiji, VHV Stara Pazova), Tatjana Marelj Zečević i Gordana Lukić za najbolje kostime (Hamlet rimejk), te Sekula Petrović za adaptaciju teksta drame Nine Mitrović “Kad se mi mrtvi pokoljemo”, koju je u njegovoj režiji izvelo AP “Brile” iz Beočina.

Pet ravnopravnih diploma za nabolja glumačka ostavrenja dobili su: Biljana Bjelan (Crvenka), Branislav Unginović (Senta), Janko Šerkezi (Marataonci, Stara Pazova), Ilija Marković (Kovin) i Olivera Miljatović Radaković (Beočin).

U žiriju su bili glumica i teatrolog Senka Petrović i reditlji Milan Belegišanin i Saša Latinović.

Uzvraćajući posetu staropazovačkim amaterima, Gledališče drzne in lepi Kulturmog društva Stična iz Slovenije izvelo je u čast pobednika 54. SAPDV Šekspirovog “Hamleta”, čiju režiju potpisuje Trajče Georgijev.

(B. Rakočević / SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga