Najbolji na 42. INFANT-u

Prema navodima žirija, visok kvalitet programa i doslednost selekcije gotovo da su nametnule podelu glavne nagrade INFANT-a

02. jul 2015

Nagrada za najuspešniju predstavu u celini na 42. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu ravnopravno je dodeljena predstavama “Prošlost” Konstance Makras i Dorkiparka iz Nemačke i “Kratka priča o antihristu” Andraša Urbana i Bitef teatra iz Beograda.

Festival je svečano završen u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada dodelom nagrada i predstavom “Manipulacija” slovenačke trupe Via negativa, koja je nastala u koprodukciji festivala TESZT (Rumunija), Thealter (Mađarska), Desire i INFANT (Srbija), a iznova preispituje ukorenjena verovanja o društvu i granicama koje se nehotično javljaju među ljudima.

Žiri u sastavu: Igor Burić (predsednik, novinar i pozorišni kritičar novosadskog dnevnog lista “Dnevnik”), Goran Ibrajter (profesor, prozni i dramski pisac) i Bogdan Janković (reditelj), odgledao je od 25. do 30. juna devet predstava u glavnom takmičarskom programu 42. INFANT-a, a jednoglasno je dodelio nagrade, uključujući za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini.

Prema navodima žirija, visok kvalitet programa i doslednost selekcije gotovo da su nametnule podelu glavne nagrade INFANT-a.

U različitim produkcijskim okolnostima, i predstava „Prošlost“ Konstance Makras i predstava „Kratka priča o antihristu“ Andraša Urbana, izdvojile su kao “veoma uspele celine sastavlјene od različitih umetničkih disciplina – plesa, igre, glume, muzike, likovnih elemenata…”. Posebna priča, kako je istakao žiri, jesu vanredno aktuelne i važne teme koje nagrađene predstave oblikuju prema izraženom savremenom senzibilitetu izvođačkih ansambala i publike na koju računaju – dok „Prošlost“ predstavlјa gotovo filozofski problem temporalnosti i istorije kao ideološkog fenomena zaborava, „Kratka priča o antihristu“ tematizuje jednu od osnova lјudske civilizacije, pa i čovečnosti – pitanje religije.

“Istina, iskrenost, naše telo i duša, kako se to tradicionalno deli, ovim predstavama stavlјeni su na ozbilјno iskušenje”, istakao je žiri, koji je nagradu za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodelio predstavi „Hamlet“ Vilijama Šekspira, u adaptaciji i režiji Olivera Frlјića i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Frlјić je, kako je navedeno u obrazloženju, još jednom iznenadio pozorišnu publiku koja je ponovo očekivala politički pamflet, a dobila studioznu dramaturšku, reditelјsku i glumačku verziju najpoznatijeg Šekspirovog dela.

“Hrabra odluka i promišlјeni postupak da se scena mišolovke prenese na značenje cele predstave – Hamlet više nije onaj koji sumnja, on zna da je svet, dvor protiv njega i njegovih ideala – oslonjeni su prevashodno na glumu koja se pokazala kao klјučni elemenat održivosti reditelјskog koncepta”, istakao je žiri.

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti ili stvaralaštva u najširem smislu dodelјena je predstavi „Balerine“ Milene Minje Bogavac i Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta, u koprodukciji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad.

Iako je u predstavi „Balerine“ reč o jednoj izuzetnoj profesiji, koja je takoreći ugrožena vrsta savremene pozorišne scene u Srbiji, publika nema poteškoće da se identifikuje sa problemima iznesenim na neočekivano uzbudlјiv način – ne igrom, plesom, telom, kostimom, muzikom, nego verbalnim, takozvanim verbatim formatom teatra. Neposredno, direktno, sa dosta ironije, autorefleksivnosti, humora, izvođački ansambl predstave suvereno osvaja scenu zahtevnog graničnog žanrovskog polјa, naveo je žiri.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović zahvalio je žiriju na odluci i dodeljenoj nagradi, navodeći da je to priznanje veoma važno za Bitef teatar u ovim godinama, koje “baš i nisu lake za rad i život u pozorištu”.

INFANT je otvorio 25. juna glumac Branislav Trifunović rečima da je u ovom vremenu koncept i postojanje takvog festivala “hrabrost”.

Publika je imala priliku da vidi predstave iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije, kao i više performansa, a prema navodima organizatora iz KCNS-a, opšti utisak je da je INFANT “još jednom delotvorno podsetio na zabrinjavajuću krizu identiteta modernog društva, predstavljajući je na jedan uzvišeniji i prijemčiviji način”.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga