- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Najavljena smena čelnika mađarske Drame u Subotici

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal saopštio je da će 31. maja Atila Andraši biti smenjen sa čela Drame na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta, preneo je danas portal Vajdasag Ma.

Hajnal je napomenuo da to ne saopštava kao „donosilac odluke“, jer je o smeni umetničkog rukovodioca odluku donela direktorka Narodnog pozorišta Ljubica Ristovski. On je dodao da je Mađarski nacionalni savet usaglasio stavove sa direktorkom i da je pri donošenju odluka neće zaobilaziti.

Glumac Narodnog pozorišta Arpad Černik izjavio je za Vajdasag Ma da su glumci za ovu odluku saznali nekoliko sati pre konferencije za novinare i to od direktorke pozorišta. On je naglasio da su članovi Drame na mađarskom svoje zahteve uputili javno kada su u decembru tražili smenu Andrašija, te je stoga njihov stav poznat.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je na konferenciji saopštio i da će od 1. juna v.d. umetničkog rukovodioca biti Kata Đarmati. Hajnal je rekao da je Đarmati prihvatila buduće imenovanje.

On je situaciju u mađarskoj Drami subotičkog Narodnog pozorišta nazvao neodrživom, dodavši da to što se dešava unutar mađarskog glumačkog ansambla „nema veze s umetnošću, sa izazovima koje znači forma rada jednog narodnog pozorišta“.

„To treba promeniti. Umetnicima koji rade u mađarskoj Drami Narodnog pozorišta treba dati šansu da mogu da se koncentrišu na svoje zadatke, da se stvore moralne i umetničke okolnosti u koje može da stupi novi umetnički direktor, a sve to može da stvori samo glumački ansambl. Ako je cena toga to da Atila Andraši ne ostane umetnički rukovodilac, onda će tu cenu donosioci odluka platiti“, rekao je Hajnal, dodavši da osuđuje kampanju „koja se vodi“ protiv Andrašija.

Kata Đarmati se pre više od godinu dana našla u centru afere oko izbora direktora Novosadskog pozorišta kada su gradske vlasti – uprkos tome što je većina glumaca podržala Đarmati – na predlog Mađarskog nacionalnog saveta izabrale Valentina Vencela. Formalna prepreka za izbor Đarmati je bio to što do raspisivanja konkursa nije nostrifikovala svoju diplomu stečenu u Mađarskoj.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!