Najavljen treći Šekspir festival

Biće prikazane savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira

28. jun 2016

U godini kada se obeležava 400. godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta, Šekspir festival imaće svoje treće izdanje, u kojem će biti prikazane savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira, najavili su organizatori tog festivala.

Treći Šekspir festival biće održan od 29. juna do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Organizatori su najavili da će publika imati jedinstvenu priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Kako se navodi, na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Indije i Srbije, a prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira.

Festival će otvoriti Šekspirov Glob teatar iz Londona, sa predstavom „Dva viteza iz Verone“. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje pozorišta iz Indije.

Kao poseban događaj, organizatori su istakli i džez koncert inspirisan šekspirovim „Sonetima“ u izvođenju velike zvezde džez muzike Marie Joao i njenog tria OGRE.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u izvođenju Narodnog  pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Agencija „Beta“ uvrstila je Šekspir festival među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini. Već sledeće godine, Šekspir festival u Srbiji postaje deo međunarodne mreže Šekspir festivala – European Shakespeare Festival Network.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga