Nagrade za toleranciju Srđanu Aleksiću, Mirjani Karanović i Mirku Đorđeviću

Posthumno nagrađen hrabri Trebinjac

16. nov 2011

Nagrade su uručene po peti put na svečanosti u Bačkoj Topoli povodom Međunarodnog dana tolerancije, a dodeljuje ih Dunavski biro iz Novog Sada pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine i Vlade Vojvodine. Od ove godine specijalnu novinarsku nagradu za toleranciju dodeljuje i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
Predsednik Skupštine Vojvodine šandor Egereši rekao je da nije tačno da građani Vojvodine žive jedni pored drugih, već da žive jedni sa drugima.
„Naša zajednička sudbina je zajednički život i to mora da bude naš prioritet“, poručio je Egereši.
On je rekao da je ponosan na činjenicu da je Mađar i dodao da tolerancija ne znači gubitak nacionalnog identiteta, već poštovanje prema komšijama i prijateljima koji su druge nacionalnosti.
„Ne dajmo nikome, ni ekstremističkim organizacijama, da ugroze naš zajednički život“, kazao je Egereši.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da su Vojvođani ponosni jer tokom devedesetih godina jedino u Vojvodini nije bilo etničkog čišćenja.
„Bilo je proterivanja građana po nacionalnoj osnovi, ali to nisu činili građani Vojvodine i to nisu činile komšije“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima suština je u tome da se u ljudskom biću prepoznaje čovek, a ne njegova nacionalnost.
„Pitanje tolerancije je pitanje da li jesi čovek, ljudsko biće ili si se pretvorio u nešto mnogo strašnjje“, kazao je pokrajinski premijer.
On je ocenio i da verske zajednice treba da se obraćaju zlim dušama, a ne pojedinim nacijama kako bi ispunile svoje dužnosti.
„Programi tolerancije ne mogu da otklone svu glupost i idiotizam pomračenih umova, ali na toleranciji se mora raditi“, dodao je Pajtić.
Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića koga su 1993. u rodnom Trebinju ubili jer je branio svoga prijatelja Bošnjaka, rekao je da njegov sin nije bio heroj već čovek koji je branio čoveka.
On je zahvalio na nagradi i rekao da je sretan zbog Vojvodine koja je prepoznala ljudski čin njegovog sina Srđana.
Publicista Mirko Đorđević rekao je da tolerancija ne znači trpljenje već pravu slobodu za drugoga, glumica Mirjana Karanović poručila je mladima da ne sme biti tolerancije prema nasilju i da ne smeju da prihvate da žive u bezosećajnom društvu, a dramaturškinja Borka Pavićević da rešenje za budućnost nije u „Evropi država i nacija već u Evropi građana“.
Tokom svečanosti deca iz vrtića u Subotici recitovala su pesme na srpskom, hrvatskom, mađarskom i nemačkom, a prikazani su i kratki dokumentarni filmovi na temu ljudskih prava čiji su autori mladi iz Kikinde.
Intonirana je i himna Evropske unije tokom koje je publika, koju su mahom činili srednjoškolci, stajala mirno, a ceremonija je završena uz pesmu „Dobro jutro Vojvodino“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga