- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nagrade 22. Festivala pozorišta za decu u Subotici

Gran pri 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici za najbolju predstavu u celini dobilo je Pozorište mladih iz Novog Sada za komad “Kako je otkriveno letenje”, u režiji Emilije Mrdaković, a u konkurenciji je bilo još 17 predstava iz 15 zemalja.

Nagradu za najbolju režiju i negovanje tradicije dobila je Anurupi Roj iz Indije za predstavu “O Rami” Zadužbine za lutkarsku umetnost “Katkata” iz Nju Delhija, dok je za scensku poetiku nagrađena grčka predstava “Tabula Rosa” u režiji Evgenije Ciklije i izvođenju Pozorišta lutaka “Hop Sinjor” iz Atine.

Nagrada za scensku vizualizaciju dodeljena je Frančesku Đivoneu iz Italije za scensku vizualizaciju u predstavi „Pinokio“ Teatra “Cahes” iz Skandičija kod Firence.

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Bogdan Ščepanjski za poljsku predstavu “Mali dimničar”, u režiji Jaroslava Antonjuka i izvođenju Pozorišta lutke i glumca iz Lomže, dok je nagrada za estetiku i formu scenske realizacije dodeljena Franku Zenleu za estetiku i formu scenske realizacije u nemačkoj predstavi “Don Kihot” Teatra smeha iz Frankfurta.

Ravnopravne nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeno je Kristini Stevović za ulogu u predstavi “Čarobnjak iz Oza”, u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice, Mareku Janiku za ulogu u “Malom dimničaru”, Saši Latinoviću za ulogu u pobedničkoj predstavi “Kako je otkriveno letenje”, Arkadijusu Poradi za ulogu u “Don Kihotu”, te Đuliji Vjana za ulogu u italijanskom “Pinokiju”. Kolektivna nagrada za lutkarsku animaciju dodeljena je ansamblu Zadužbine za lutkarsku umetnost “Katkata” za uloge u predstavi “O Rami”.

Žirijem 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji je završen 22. maja svečanom dodelom nagrada na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici, predsedavao je prof. dr Vjeslav Hejno iz Poljske, a članovi su bili prof. dr Boris Goldovski iz Rusije, prof. dr Maja Lučić iz Hrvatske, prof. dr Kata Čato iz Mađarske i prof. dr Zoran Đerić iz Srbije.

Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine veliko interesovanje, budući da je prijavljena 201 predstava iz 52 zemlje.

Odabrane predstave iz Meksika, Nemačke, Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske, Srbije i prvi put iz Norveške, izvedene su na tri lokacije, a prema navodima organizatora, imale su izuzetno veliku posećenost publike, koja je mogla da ih pogleda uz besplatan ulaz.

Festival je otvorio 17. maja domaći kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije “Muzički tobogan” i mnogih drugih Milan Minja Subota, ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, koja je dodeljena i bugarskom književniku i pozorišnom piscu Panču Pančevu.

Minji Suboti i Pančevu nagrade je uručio na otvaranju 22. Festivala selektor i direktor Slobodan Marković.

U fokusu 22. Festivala bilo je mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje je, u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, predstavljeno kroz izložbu lutaka, skica i plakata mađarskih umetnika u Subotici i naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva, na kojem je učestvovao Geza Balog, autor knjige “Lutkarstvo u Mađarskoj”.

Izložba “100 godina – 100 lutaka”, čije su autorke muzeološkinje Ester Pap i Emeše Štencel, obuhvatila je lutke iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske.

Međunarodni festival pozorišta za decu održan je ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije EU u Srbiji, u izvršnoj produkciji Otvorenog univerziteta u Subotici.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!