Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ glumicama Sonji Isailović i Bojani Milanović

Odlukom žirija ovogodišnja nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ ravnopravno je pripala glumicama Srpskog narodnog poz…

15. jan 2021

Odlukom žirija ovogodišnja nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ ravnopravno je pripala glumicama Srpskog narodnog pozorišta Sonji Isailović i Bojani Milanović za tumačenje uloge Dženis Džoplin u predstavi tog pozorišta „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

U obrazloženjenju žirija navodi se da je i pored otežanih okolnosti u kojima su pozorišta radila tokom 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, u SNP-u izvedeno je šest premijera i ostvareno nekoliko vrhunskih uloga.

„Nažalost, mnoge predstave nisu često reprizirane i čekaju na normalizaciju okolnosti kako bi se pokazale pred publikom. Predstava koja je, uprkos svemu, uspela da pronađe put do publike, da pridobije i stručnu pozorišnu javnost i pojavi se na nekoliko festivala u 2020. godini, svakako je predstava ’Ko je ubio Dženis Džoplin?’ prema tekstu Tijane Grumić, koncept i režija Sonja Petrović“, navodi se u obrazloženju.

Prma oceni žirija, u ovoj predstavi nesumnjivo su glavni utisak dve sjajne glumice – Sonja Isailović i Bojana Milanović.

„Obe tumače glumački i pevački vrlo zahtevnu ulogu Dženis Džoplin, a snagom dara, neverovatnom energijom i veštinom interpretacije, donose izuzetan kvalitet i istinsko uživanje za publiku. Postupak rediteljke da dve glumice igraju naslovnu ulogu može se okarakterisati kao izvanredan i veoma kreativan, a Bojana i Sonja su svojim talentom i bogatstvom scenskog izraza, uspele da takav postupak učine spektakularnim“, navodi se u dluci žirija.

Žiri je radio u sastavu: direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel (predsednik žirija), pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i pozorišni reditelj Predrag Štrbac.

Nagradu dodeljuje Zadužbina „Predrag Peđa Tomanović“ svake godine 17. januara, na dan rođenja „mladog, velikog glumca“.

Osnivači Zadužbine su roditelji Milena i Milorad Tomanović, a svrha je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Zadužbina dodeljuje i nagradu najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu čiji prosek ocena ne može biti niži od devet, a na osnovu predloga Akademije umetnosti.

Odlukom Akademije umetnosti najbolji student studijskog programa Gluma na srpskom jeziku koji je završio osnovne akademske studije u kalendarskoj 2020. godini je Anica Petrović, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ biće uručene u subotu, 16. januara, na sceni „Pera Dobrinović“, nakon izvođenja predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

(Beta, foto: V. Veličković)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga