Nagrada Medijakult pripala Ivani Petrović

Nagrada za dokumentarni film "Galeb nad Miljackom", o gostovanju Srpskog narodnog pozorišta sa predstavom "Galeb" u Sarajevu

31. okt 2013

Zavod za kulturu Vojvodine saopštio je danas da je na nagrada konkursa „Medijakult“ pripala autorki Ivani Petrović za dokumentarni film „Galeb nad Miljackom“.

U filmu „Galeb nad Miljackom“ Ivana Petrović iskoristila je gostovanje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u Sarajevu na internacionalnom pozorišnom festivalu MESS, i uz pomoć uspeha predstave “Galeb” prezentovala je svoj autorski stav prema kulturi i vremenu u kojem živimo

U obrazloženju stručnog žirija kaže se da autorka “sa čuđenjem posmatra kreativan rad i svoje divljenje i doživljaj stvaralačkog čina uspešno prenosi na publiku, koja može da čuje i gleda njene znalačke komentare”.

Nagrada će biti svečano uručena u sredu, 20. novembra 2013. godine, u Zavodu za kulturu Vojvodine, a osim diplome autorki pripada i novčani iznos od 100.000 dinara.

Nagrada “Medijakult” ustanovljena je u okviru projekta „Medijsko modelovanje kulturnog identiteta Vojvodine“ čiji je cilj da afirmiše i podrži kreativno TV stvaralaštvo u oblasti kulture.

Projekat je sproveo Zavod za kulturu Vojvodine sa ciljem da unapredi saradnju sa medijskim kućama u Vojvodini i doprinese unapređenju interkulturalne komunikacije.

Na konkurs je prispelo više od 40 dokumentarnih televizijskih emisija s temom iz kulture, a žiri su činili Karolj Viček, Aleksandra Đurić-Bosnić i Dinko Gruhonjić.

U saopštenju žirija dodaje se da su se među mnogobrojnim radovima istakla i ostvarenja poput dokumentarnog filma o novosadskom Društvenom centru i “skvotiranju” kasarne Arčibald Rajs, kratki film „Tolerancija nije strana reč“ autorke Maje Leđenac, kao i nekoliko kvalitetnih portreta o umetnicima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga