Nagrada Medijakult novinarki RTV-a Staši Jamušakov 

Mali broj radova koji su prispeli na konkurs je još jedan od jasnih pokazatelja krize u kojoj se nalazi kulturno stvaralaštvo u domaćim medijima

02. nov 2015

Novinarka Radiotelevizije Vojvodine Staša Jamušakov dobitnica je ovogodišnje nagrade na konkursu „Medijakult“ Zavoda za kulturu Vojvodine.

Kako je saopšteno iz Zavoda, na konkurs je prispelo 15 dokumentarnih televizijskih emisija s temom iz kulture,a žiri je jednoglasno doneo odluku da nagrada „Medijakult“ pripadne autorki Staši Jamušakov za dokumentarnu emisiju iz serijala „Plavi krug“, pod nazivom „Praško kvadrijenale“. Uz diplomu, autorki pripada i novčana nagrada od 120.000 dinara.

U stručnom žiriju bili su reditelj Karolj Viček, kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić i novinar Dinko Gruhonjić. Konkursom je koordinirala Slobodanka Važić.

Žiri je pohvalio i mladu televizijsku autorku Milicu Vukmanović za emisiju „Kontinuitet diskontinuiteta“, kao i Florijana Ursuleskua za emisiju „U ogledalu voda“, te Nadu Zorić za emisiju „Posvećeno Kovaču“ i Ivanu Petrović, za emisiju „Forca Fiume“.

Cilj konkursa je, kako se navodi, da afirmiše i podrži kreativno televizijsko stvaralaštvo u oblasti kulture, unapredi saradnju Zavoda s medijskim kućama u Vojvodini i doprinese unapređenju interkulturalne komunikacije u Vojvodini.

„Uz čestitke pobednici ovogodišnjeg, drugog po redu, konkursa „Medijakult“, žiri izražava žaljenje zbog činjenice da na ovaj prestižan konkurs nije prispelo više novinarskih radova kojima se promoviše kreativno televizijsko stvaralaštvo, sa akcentom na temu interkulturalnosti. Smatramo da je to još jedan od jasnih pokazatelja krize u kojoj se nalazi kulturno stvaralaštvo u domaćim medijima. Žiri zbog toga preporučuje da se organizuju odgovarajući seminari na kojima će novinari i kulturni radnici razmenjivati ideje kako da kulturi u medijima vrate mesto koje joj pripada“, ukazuje se u saopštenju žirija Zavoda za kulturu Vojvodine.

Nagrada će biti svečano uručena u petak, 20. novembra 2015. godine u Zavodu za kulturu Vojvodine.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga