Nagrada INSP-a za Liceulice

Pored finalista, u konkurenciji je bilo čak 110 uličnih novina iz 35 zemalja, objavljenih na 24 jezika

31. avg 2017

Magazin Liceulice osvojio je prvu nagradu u kategoriji naslovnih stranica na godišnjem samitu Svetske asocijacije uličnih novina (INSP), za naslovnicu koju je dizajnirala Sanja Stojkov.

Nagrade INSP-a dodeljene su u Mančesteru u 11 kategorija, kao što su najbolja fotografija, najbolja naslovnica, najveći napredak, najveća uključenost prodavaca, najbolji dizajn…

Liceulice je do sada bilo nominovano šest puta i našlo se u najužem izboru u nekoliko kategorija.

Nagradu za najbolju naslovnicu dobilo je za prošlogodišnji broj povećen rodnoj ravnopravnosti, a u najužem izboru bile su i ulične novine iz Danske, Meksika, Grčke, Norveške, SAD, Južnoafričke Republike i Tajvana. Pored finalista, u konkurenciji je bilo čak 110 uličnih novina iz 35 zemalja, objavljenih na 24 jezika.

U žiriju su bili stručnjaci u oblasti izdavaštva, socijalnog biznisa i društvenog aktivizma.

Autorka nagrađenog rada Sanja Stojkov, stalna saradnica magazina Liceulice, rekla je da je za nju već sam izlazak tog broja bila mala pobeda.

“Tada nisam mogla ni da zamislim da će naslovnica dobiti internacionalno priznanje. Jako sam srećna zbog nagrade, ali pre svega mi je drago što sam imala priliku da doprinesem radu jedinih uličnih novina kod nas koji imaju za cilj i pomoć marginalizovanim grupama i edukaciju čitaoca. Tema broja bila je jako osetljiva, ali sa agresivnim dizajnom uspeli smo da privučemo pažnju kako publike tako i žirija koji je prepoznao problem i moju interpretaciju. Osvojili smo nagradu, ali ne i borbu. Zato je pred nama još mnogo toga na čemu treba raditi. Podrška je zaista važna”, poručila je Sanja Stojkov.

Nagrada je, kako je naveo INSP u saopštenju, samo jedan vid priznanja za izuzetna dostignuća magazina Liceulice u proteklim godinama.

Redakcija tih uličnih novina izrazila je zadovoljstvo zbog nagrade i međunarodnog prepoznavanja njenog rada, navodeći da joj je to još veći motiv i podsticaj da nastavi dalje još bolje, uprkos stalnim, pre svega finansijskim poteškoćama.

Nagrade u uručili predsednik INSP-a Serge Lareault i izvršna direktorka Maree Aldam. Lareault je tom prilikom primio nagradu za životno delo – za doprinos INSP-u, a najavio je povlačenje sa te funkcije.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga