Nagrada ili teatralan čin: Milion eura za razotkrivanje ubistva Jovanovića

Vlada Mila Đukanovića odlučila je da ponovo raspiše nagradu za informacije koje bi dovele da rasvjetljavanja tog zločina

02. jul 2016

Dvanaest godina nakon najtežeg zločina protiv novinara u Crnoj Gori, ubistva glavnog urednika prvog opozicionog lista „Dan“ Duška Jovanovića, vlada Mila Đukanovića odlučila je da ponovo raspiše nagradu od milion eura za informacije koje bi dovele da rasvjetljavanja tog zločina.

Pitanje koje se nameće – da li je ta odluka simboličkog karaktera, iznuđena nakon što je na poziciju ministra policije došao Goran Danilović iz opozicionog Demosa ili može imati suštinski značaj u otkrivanju svih počinalaca i nalogodavaca tog ubistva?

Ko je ubio Duška Jovanovića? To pitanje izašlo je i u zaglavlju današnje naslovnice „Dana“, 4419. put od kada je prvi čovjek tog lista ubijen u noći 27. maja 2004. godine.

Punih 12 godina traju sudski procesi, ponavljaju se istrage, prebacuje odgovornost i krivica za propuste u prikupljanju dokaza, da bi pravni epilog ostao isti: kao jedini krivac, na 18 godina zatvora osuđen je Damir Mandić i to za saučesništvo, dok su ostali izvršioci i saizvršioci i nalogodavci ubistva i dalje nepoznati i van domašaja pravde.

Zamjenik glavnog urednika „Dana“ i predsjednik ponovo formirane komisije koja se bavi istragom napada na novinare, Nikola Marković, nakon odluke vlade da reaktivira nagradu od milion eura onome ko pomogne u rasvjetljavanju Jovanovićevog ubistva, ipak je optimista da će do pomaka doći.

Pokazalo se da, kada premijer Đukanović i njegova vlada nemaju političku volju, ipak postoje načini da se oni natjeraju da urade nešto što se može smatrati javnim interesom i opšte društvenom koristi a to je, svakako, raspisivanje ove nagrade. Mislim da je u simboličkoj ravni jako važno što je ova nagrada raspisana, a o konkretnim rezultatima koja ona može dati pitanje je za tužilaštvo i za policiju“, navodi Marković.

Podsjetimo, jedinom pravosnažnom osuđenom za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića Damiru Mandiću, više puta je suđeno i presuđivano, pošto bi odluke nižih sudskih instanci bile obarane od viših.

Maratonska ponavljanja sudskih procesa istom čovjeku, osim što su podrivala povjerenje u pravosudni sistem Crne Gore, iznova su otvarala pitanje zašto nema drugih osumnjičenih i zašto se ne otkriva pozadina ubistva.

Slavica Jovanović na 12. godišnjicu ubistva svog supruga još jednom je utvrdila kako je Damir Mandić bio posljednja karika u lancu tog zločina u čijem vrhu se, prema njenim riječima, nalazi država i lica koja su u ime nje učinila sve da pokriju nalogodavce.

Ne bez rezignacije što bezbroj puta ponavlja kako se, zapravo, o ubistvu Duška Jovanovića od početka sve zna ali se sve krije, njegov brat Miodrag Jovanović za RSE ističe da je simptomatično da se novčana nagrada od miliion eura reaktivirala promjenom ministra untrašnjih poslova.

„Postavlja se pitanje – zbog čega je to dosad stavljano u fioku? Nadamo se da će ta najnepopularnija mjera u Crnoj Gori donijeti neki rezultat a nama je to posljednja nada. Što se mene tiče, ja sam sve podatke u vezi sa Duškovim ubistvom dao u tužilaštvu prije nekoliko mjeseci. Vidite da je taj slučaj uvijek aktuelan. Nama se čini da ga aktuelnim održava neko od svjetskih moćnika. Vjerovatno sa unutrašnjeg plana niko o tome ne bi više vodio računa i najradije bi da se to zaboravi. Mislim da Evropa i svijet to ne zaboravljaju i to je ono što nam uliva nada“, konstatuje Miodrag Jovanović.

Hoće li ponovno raspisivanje bogate nagrade koja bi trebalo da dovede do otkrivanja i procesuiranja izvršioca, odnosno naručioca ubistva glavnog urednika lista „Dan“ imati stvarnog efekta, nakon što je ona koja je raspisana 2004. završila u fioci?

Za Nikolu Marković ključ odgovora je u političkoj volji.

„I vlada, za koju smatram da nema političke volje da riješi ovo ubistvo, ipak je počela da popušta. Ovo je prvi kamenčić u čitavom tom mozaiku političkih opstrukcija, koji bi mogao da dovede do toga da, i kada vlast nema želju da neke slučajeve riješi, pod pritiskom javnosti ipak počne nešto da se dešava“, riječi su Markovića.

„Nagrada je više teatralan čin“

Komentarišući raspisivanje novčane nagrade za informacije o ubistvu urednika „Dana“, srpski detektiv i bivši obavještajac Božidar Spasić za RSE ocjenjuje da će taj potez teško pomoći rasvjetljavanju tog zločina.

„Raspisivanje nagrade i od 100 miliona eura neće dati nikakav rezultat. Ovdje se radi o ubistvu u koje je po sumnjama crnogorske i evropske javnosti umiješan kvazi aparat koji je u vezi sa sa kvazidržavnim službama, sa nekim apokriznim tajnim društvima“, kaže Spasić, te dodaje:

„Moguće da čak i onaj ko je ubio Duška Jovanovića više nije živ. Onaj ko je ubio Duška Jovanovića već je bio nagrađen pošto se, očito, radilo o naručenom ubistvu, tako da ga novih milion eura sigurno neće motivisati da istupi. Nagrada je više teatralan čin, iako se radi o izdašnoj sumi.“

Bilo kako bilo, za oba naša sagovornika ostaje porazna činjenica da crnogorske državne institucije punih 12 godina nijesu bile spremne ili sposobne da dođu do svih učesnika ubistva Duška Jovanovića a kamoli do nalogodavaca.

„Očigledno da je to namjerno sakrivano i usporavano. Možda je i na suprotne puteve vođena istraga. Meni ovo nije ništa posebno novo, niti mislim da će ovaj milion biti značajniji od onog miliona koji je ponuđen u prom trenutku“, navodi Miodrag Jovanović.

„Koliko je bitno da se rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića, toliko je i važno da se sazna ko je opstruirao istragu svih ovih godina“, zaključuje Nikola Marković.

(Dimitrije Jovićević, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga