Nagrada festivala “Mirdita, dobar dan!” autorima filma “Albanke su naše sestre”

"Film donosi priče o ljudima koji upozoravaju na strahote rata i odupiru se ratnoj mobilizaciji"

01. jun 2019

Autori filma “Albanke su naše sestre” Milena Popović, Sanja Kljajić, Vanja Đurić, Darko Šper i Taulant Osmani dobitnicu su ovogodišnje Nagrade festivala “Mirdita, dobar dan!”

Film „Albanke su naše sestre“ realizovan je u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, koji su realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosova i Forum ZfD, uz podršku Evropske unije.

Ovaj dokumentarni film o antiratnom pokretu u Srbiji premijerno je prikazan na “Mirdita, dobar dan!” festivalu 2017. godine, a potom, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama, i u još nekoliko gradova u Srbiji. “Albanke su naše sestre” promoviše solidarnost među antiratnim aktivistima koji se u Srbiji etiketiraju kao izdajnici i konstantno dobijaju pretnje.

“Film donosi priče o ljudima koji upozoravaju na strahote rata i odupiru se ratnoj mobilizaciji, i izvodi nas iz mita o večitim žrtvama i krivcima, te predstavlja svetlu tačku oslonca za saradnju dva društva”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Specijalna nagrada zahvalnosti dodeljena je i izdavačkoj kući “Samizdat B92” zbog kreiranja afirmativne slike kroz književnost i publicistiku, a uručena je Veranu Matiću.

Nagrade predstavljaju simboličan čin podrške inicijativama koje se zalažu za uspostavljanje regionalne saradnje i pomirenja, kao i uklanjanje prepreka i barijera između društava.

Festival “Mirdita, dobar dan” je jedinstveni događaj koji se održava od 2014. godine sa idejom predstavljanja aktuelne kosovske kulturne scene u Beogradu, sa ciljem da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje. Festival kroz razmenu umetničkih ideja, debatu i razgovor o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima ujedno daje doprinos trajnoj normalizaciji odnosa srpskog i kosovskog društva.

Inspiracija za ovaj Festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu. Na njemu se svake godine predstavljaju istaknuti umetnici, muzičari, glumci i književnici – predstavnici moderne kosovske kulturne i književne scene, a kroz debate u okviru Festivala pruža priliku istaknutim društvenim i političkim predstavnicima obe zajednice da razgovaraju i razmene mišljenja o budućnosti odnosa između Beograda i Prištine, ali i aktuelnim društveno-političkim pitanjima.

“Mirdita, dobar dan” festival održava se svake godine tokom maja i juna u Beogradu, dok se u Prištini organizuje u drugoj polovini godine, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda i organizacije Integra iz Prištine.

Duško Medić (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga