NADEŽDA MILENKOVIĆ: Škola za kompletne idiote

Došlo vreme da samo kompletni idioti najbolje prolaze u životu. Svi drugi mogu za čas posla da završe u zatvoru. Eto, čak je i jedan špijun dopao šaka policiji

06. sep 2016

Došlo vreme da samo kompletni idioti najbolje prolaze u životu. Svi drugi mogu za čas posla da završe u zatvoru. Eto, čak je i jedan špijun, dakle, onaj kome je u opisu radnog mesta da ne bude otkriven – dopao šaka policiji, a kompletni idioti koje je sam premijer (ej, premijer, a ne makar ko!) odavno locirao u vrhu gradske vlasti – i dalje su nepoznati organima gonjenja.

Za hvatanje špijuna bio je potreban samo jedan tajni (poznat samo tabloidnim organima gonjenja) sastanak premijera i najbližih saradnika (čak ne ni nadležnih institucija), dok za nehvatanje kompletnih idiota nije dovoljno ni javno suspendovanje države, rušenje, vezivanje, javno prikrivanje i javno prozivanje odgovornih.

I još se vlast hvali kako je otkrila špijuna, kao da je to neka velika stvar. Pih, pa kod nas se tabloidni spiskovi stranih agenata objavljuju na dnevnoj (i nervnoj) bazi, zašto bi sad ovaj jedan strani agent bio toliko značajan? Osim, naravno, ukoliko ovaj jedan uhvaćeni nema veću specifičnu težinu od svih razotkrivenih, a neuhvaćenih (pri tom ne mislim na one premijerove kompletne idiote)? Jer, što reče – skoro pa prezimenjak uhapšenog špijuna – Čvorović: možda ste dobili pogrešan broj ali ste dobili onog kog ste tražili. To jest, možda ste uhapsili pogrešnog, ali ste dobili ono što ste tražili. Dokaz da nam Hrvatska radi o glavi. Pa, kad nema pravog rata, dobar je i ovaj špijunski, kako su ga tabloidi odmah nazvali.

I šta sad deca koja polaze u školu treba da misle? Da li je u životu bolje da postanu špijuni kao iz holivudskih filmova (koje naša policija uhvati kad hoće) ili kompletni idioti iz Savamale koje policija ne uhvati kad neće?

A možda sad vlast, u okviru reforme školstva, osim novčanih kazni za izostanke, uvede i dualno obrazovanje za kompletnog idiota i još nešto. Pa da na kraju školovanja dobiješ diplomu da si mašinbravar i kompletni idiot. Dobro, možda ne baš ta kombinacija jer je poznato da mašinbravar nije bio idiot, ali možda nešto drugo – električar i kompletni idiot? Ili automehaničar i kompletni idiot? Što da ne, bar bi tako deca imala i jednu profitabilnu struku pored one osnovne. Osim toga, kad bi titule kompletnog idiota počele da dodeljuju škole, a ne samo premijer kao do sada, to bi značilo da smo bar nešto uveli u sistem pa više niko ne bi mogao da optužuje premijera da izigrava sistem.

Nekada je dobri Duško Radović savetovao roditeljima da deci daju lepa i ozbiljna imena jer uvek moraju imati na umu da će neka od tih imena nositi buduće ulice, škole, trgovi. Sada bi ovo plemenito upozorenje da decu od prvog dana treba tretirati kao važnu osobu koja će zadužiti naciju možda valjalo dopuniti i opaskom da nikada ne smetnu sa uma da će vlast sve učiniti da anulira roditeljsko vaspitanje i da deci objasni kako samo budale neće da budu kompletni idioti. Budale ili ološ, nema treće.

(Peščanik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga