- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NADEŽDA MILENKOVIĆ: Pršti, pršti

Za medije je slavlje počelo još pre mesec dana kada je premijer svečano obećao da ministar vojni – posle neprimerenog obraćanja novinarki – više neće biti ministar. Ali je slavljenički duh ubrzo počeo da jenjava pošto se ispunjenje odužilo i čak prestalo da daje znake života. Ne bi li ga oživeli, novinari su izašli na ulice svih većih gradova, stavljali poruke na okićenu jelku ispred Vlade no – televizije nekako nisu uspele to da ovekoveče. Ali su zato doprinos slavljenju dale time što su objavile da istraživanja – za koja se ranije tvrdilo da ne obuhvataju mlađe i obrazovanije građane – iznenada pokazuju da je baš u tom delu populacije porasla podrška vladajućoj partiji.

Pa ipak, presudni doprinos prazničnoj atmosferi dao je, kako je i red, premijer kada je izdao svečano naređenje gradonačelniku Beograda da se pod hitno okiti Kneza Miloša. Jer, kako je rekao, kad je lepo, ljudi više troše pa onda raste BDP. Naravno, uspeh bi bio i veći kad bi u toj ulici postojale prodavnice, no, vozači će valjda moći da svoj naglo podstaknut nagon zadovolje i on line kupovinom, dok čekaju na semaforima.

Posle grdnje koju je dobio od premijera, i gradonačelnik se uključio u pravljenje atmosfere i svečano najavio turiste koji će u buljucima da nagrnu sa svih strana, a naročito iz Bugarske. Za istinitost tvrdnje da dolazi čak stotinak hiljada Bugara koji će trošiti po 300 evra dnevno, gradonačelnik nije ponudio ni poligraf ni grafologa, ali su neki mediji potvrdili da je zaista povećan broj rezervacija iz Bugarske. Doduše – u Nišu. Jer im je najbliži i jer nije zabranjeno pušenje po kafanama. Ili samo nemaju tih 300 evra dnevno pa neće da se obrukaju pred našim gradonačelnikom.

A onda su se pripreme toliko zahuktale da sad sve pršti.

U samo dva dana odgledali smo i svečano otvaranje puta (do Pupinovog mosta) i svečano zatvaranje osamdeset ljudi. Da se gledaoci ne bi zabunili ko je ko na ova dva ”eventa”, na prvom su lica političara nasmejana, a na drugom su lica uhapšenih zamagljena (što su tabloidi odmah ispravili i objavili fotografije i imena). Zatim smo videli i lice ministra policije (nezamagljeno) dok je svečano obećavao još hapšenja. Koja verovatno neće biti ovako đuture, našte srca, na prepad i sa lisicama jer će policija, kad završi najavljenu obuku kod Stivena Sigala, verovatno ubaciti još neke filmske trikove u hapšenja. Jer, ako je osumnjičene za finansijske prestupe hapsila ovako dramatično, valjda hapšenje onih koji bi mogli i da pruže otpor zahteva nešto spektakularnije. Na primer suzavac, eksplozije, proletanje policijskim kolima kroz zid ili već nešto iz bogatog repertoara akcionih junaka.

No, srećom su bar zatvorske vlasti dobro odradile svoj posao – zatvorenici su već okitili jelke. U potpunosti će imati doček kakav i dolikuje ovoj novoj godini.

(Peščanik)

Podelite ovu stranicu!