NADEŽDA MILENKOVIĆ: Izborijada

Najavljuju nam se vanredni parlamentarni izbori koji će, ako se raspišu i treći put za tri godine, postati gotovo redovna godišnja manifestacija, nešto kao Gitarijada i Slaninijada

31. avg 2015

U očekivanju redovnih pokrajinskih i lokalnih izbora, najavljuju nam se i vanredni parlamentarni koji će, ako se raspišu i treći put za tri godine, postati gotovo redovna godišnja manifestacija, nešto kao Gitarijada i Slaninijada.

Predizborna groznica je tolika da joj je podlegao i sam predsednik države. Ali ne zato što će biti raspisani i predsednički izbori, jer neće (bar ne da mi znamo, mada tako zvuči kad vlast pominje ”izbore na svim nivoima”) nego zbog – lokalnih izbora. Zbog kojih je svog sina, inače gradonačelnika Kragujevca, poveo u zvaničnu posetu Kini i tamo dogovorio otvaranje fabrike za preradu mesa u – Kragujevcu.

Ako mislite da je u Kinu poveo celu delegaciju gradonačelnika i privrednika pa je slučajno prvi posao dogovoren baš za Kragujevac, varate se. Pa šta hoćete, onda kada nas je suznih očiju obavestio da daje ostavku u stranci, nije rekao da je daje i u porodici!? A ako kao predsednik države može da bude suprug supruge predsednika, što ne može da bude tata?

Na ostalim nivoima vlasti situacija je takođe vanredna. Umesto da se bavimo najavljivanim milijardama koje su se odmah pretopile u milione da bi završile na dvadesetak hiljada evra kao ”Beograd na vodi”, ili fiskalnom konsolidacijom koja je najavljena nedavanjem penzija, a završila samo davanjem penzija, ili aferama koje su najavljivane nezavisnim istragama, a završile se nedavanjem ministara, brata, urednika… mi se opet bavimo najavljivanjem spletaka u vladajućoj koaliciji i davanjem ili nedavanjem koalicionih partnera i funkcija. Ono malo emisija u kojima je moglo da se čuje, čak ne ni kritika nego samo kritičko razmišljanje, ugašeno je ili po sili zakona – gašenjem medija ili prelaskom voditelja na neku direktorsku ili uredničku funkciju – ili golom silom, tako da ćemo u jeku predizbornih kampanja moći da saznamo samo šta misle učesnici Farmi, Parova i Velikih bratova.

U takvoj situaciji vlast će opet moći da hvali sebe kao u ”Ko to tamo peva”. Samo što opklada neće biti da vozi vezanih očiju, nego da vozi vezanih očiju u rikverc po serpentinama oko aktivnog vulkana dok vanzemaljci uništavaju planetu. I šta čovek tada da im kaže? Eh, preterali ste sa vanzemaljcima? Pa, ne, preterali su još u prvom delu rečenice, ali, pošto su učinili da oguglamo (stara srpska reč, mnogo pre google, prim. autora), počećemo da se hvatamo samo za baš najneverovatnije stvari. Od kojih vlast onda komotno može i da odustane, ali ne zato što to ne može da izvede, nego zato što je u tome sprečavaju loši koalicioni partneri, rigidna evropska birokratija ili zlonamerni političari iz drugih zemalja ili domaće opozicije. Izbaciće vanzemaljce (ne mislim na Kosovo) i nastaviće da priča kako vozi vezanih očiju u rikverc po serpentinama oko aktivnog vulkana. Mada mi samo očekujemo da nas žive i zdrave dovezu do tamo gde smo se uputili i za šta smo uredno platili kartu. Ali, ne vredi. Jer – izbori, izbori, izbori. Izbori jada.

(Peščanik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga