NADEŽDA MILENKOVIĆ: Dobrodošli u Hologramiju

Možda bismo po ugledu na Nizozemsku i mi mogli da ozvaničimo neko alternativno ime. Neko koje je već bilo u upotrebi kao Velika Srbija ili sasvim novo, kao Aleksandrija

16. jan 2020

Možda bismo, po ugledu na Nizozemsku koja će za nas ipak i nadalje ostati samo Holandija (jer je Nizozemska tako hrvatski) i mi mogli da ozvaničimo neko alternativno ime. Ako ne baš kao Holandija neko ime koje je već bilo u upotrebi, Velika Srbija na primer, onda neko potpuno novo. Takoreći izmišljeno. Neko ime koje bi i nama pomoglo da promenimo imidž države, da se „rebrendiramo“ naročito u regionu ali i svuda gde nismo na dobrom glasu.

Najočigledniji predlog bi naravno mogao da bude Aleksandrija, njega bi vlada oberučke prihvatila a parlament očas posla izglasao, ali bi nas sigurno brkali sa poznatijom imenjakinjom pa je možda bolje da taj, srcu miliji, predlog odmah odbacimo. I počnemo da smišljamo nešto što počinje na, šta ja znam, Alek ili tako nekako.

No, za slučaj da je narodnjački pesnik bio u pravu i da nije život jedna žena i nije država jedan muškarac, možda bi nam najviše pasovalo da se ubuduće zovemo Hologramija. Prvo, mada ne i najvažnije, ima isti broj slova kao i Jugoslavija pa bi već u startu požnjelo dobar broj glasova na nekom referendumu ili anonimnoj internet anketi kako se sada uobičajilo da se donose važne odluke. Drugo, ali najvažnije, savršeno odgovara proizvodu što se u marketingu smatra punim pogotkom kod kreiranja imena.

I to ne samo zbog holograma nastavnika koje je školama bez klozeta najavio ministar obrazovanja. Niti zbog „hologramskog mosta“ koji je još onomad predsednik države u predizbornom žaru najavio da ćemo „graditi“ zajedno sa Rumunima. (Pa što ga ne izgradiše, pitate vi, na onoj livadi uz Savu nego tamo stavljaju zdrav i prav most? Možda zato što u „gradnju“ holograma vlast ne može da se ugradi kao što može u stvarni most. Naravno, ne fizički, ko mlada Gojkovica u Skadar, daleko bilo, mada bi neki i to voleli, nego – finansijski.)

A nije ni zbog hologramskih ratova koje smo ustalili da vodimo obavezno pred blagdane po „pravoslavnom“ kalendaru ko da su Božić i Uskrs bože mi oprosti ukleti ili da postoji neka zavera protiv pravoslavlja i pripadajućeg mu kalendara. Evo, sad umalo ne zaratismo sa bivšim drugim okom u glavi, za promenu takođe pravoslavnim i to baš oko pravoslavnih dobara. (Srećom pa je makar „srpska“ nova godina do sada uvek bila izuzeta od ratobornih najava pokolja te računam da ste ovaj ponedeljak dočekali u mirnodopskim okolnostima.)

Naravno, nije Hologramija odlično ime ni zbog onih silnih hologramskih projekcija bolje budućnosti, bolje opozicije, boljeg života i najbolje vlasti. Jer mi kakvi smo, nama ne treba ni hologram, dovoljno je da nam se pokaže maketa, čak i samo mapa sa nacrtanim putevima, pa smo srećni ko da sve to stvarno i imamo.

Hologramija je savršen izbor jer je tačno to i samo to i ostalo od države.

(Peščanik, Foto: mc.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga