Nadežda Gaće: Ne treba insistirati na bojkotu izbora, to nije „dobitna karta“

Glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće kaže da bojkot izbora koji najavljuje deo opozicije ne bi t…

08. jula 2019

Glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće kaže da bojkot izbora koji najavljuje deo opozicije ne bi trebalo da bude u prvom planu, jer misli da to, kako je rekla, neće biti dobitna karta. Kaže i da je reakcija ministra Dačića i obraćanje bugarskom premijeru Bojku Borisovu „mangupski“ i „neprimeren štos“.

„Žao mi je i mislim da nije dobro da na prvo mesto izlazi samo bojkot. Unutar Saveza za Srbiju postoje ljude koji promišljaju i znaju mnogo toga, i ne mislim da ih treba svesti samo na bojkot, mislim da to neće biti dobitna karta“, rekla je Gaće u Novom danu komentarišući pisanje štampe o radu opozicije i predstojećim izborima.

Ona smatra da bi opozicione stranke morale da razgovaraju s građanima.

„Da idu i razgovaraju od vrata do vrata s građanima, da pokušaju da im objasne šta je kod njih drugačije. Očekujem od opozicije snažan rad na terenu, mada deluje kao floskula. Ali bez direktnog kontakta s građanima, nije moguće ostvariti dobre rezultate“, ocenila je gošća N1.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, u petak je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije Evropske unije, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, u skladu s tim trebalo da postupa.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić odgovorio mu je, dan kasnije na javnom servisu. „Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu“, poručio je Dačić. Ta Dačićeva izjava bila je povod za šeficu bugarske diplomatije Ekaterinu Zaharijevu da zakaže razgovor sa ambasadorom Srbije u Sofiji Vladimirom Ćurgusom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslednja dešavanja na relaciji Bugarska – Srbija i izjave zvaničnika dve zemlje, nazvao – prolaznim nesporazumom.

„Dačić je ministar spoljnih poslova i kao ministar on bi morao pokazati da poštuje diplomatski jezik, pristojnost, da je civilizovan. Ovo kako je reagovao je neprimereno, to je mangupski govor, mang štos. Juče je Vučić pokušao da minimizira taj problem, hoće da ga spusti, pa je rekao da će razgovarati s bugarskim zvaničnicima. Ja mislim da je to tragično“, ocenila je Gaće.

O tome koji cilj ima Dačić kada se tako ponaša, Gaće kaže da možda on želi da „izdvoji sebe kao bitan faktor“.

„Da li misli da podigne sebi rejting, uskoro će ti izbori za parlament, da li on preko toga želi da izdvoji sebe kao bitnog faktora, to su sve tumačenja, ali je važno da je to potpuno neprimereno i nedozvoljeno. To nije ponašanje ministra spoljnih poslova, to ne sme da uradi ni ambasador“, kazala je Gaće.

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Srbiju.

„Tačno je da je Makron, u danima izbora čelnika EU, rekao da će prvo tražiti reformu unutar EU, a onda tek proširenje. Ali, ja i dalje mislim da je EU nešto čemu Srbija treba da teži, brže i doslednije da dokazuje svoju nameru za tim“, rekla je Gaće.

Prema njenim rečima, jasno je da se EU našla u sopstvenim problemima, ali je, dodaje, takođe vređa to što u javnom diskursu u Srbiji preovladava mišljenje da će EU nestati.

„Kao ‘EU će nestati, šta ćemo mi tamo’. Ne, EU neće nestati, ona će se možda transformisati, ali neće nestati. Mi hoćemo da uđemo u taj klub i moramo da se prilagodimo merilima i vrednostima tog kluba“, kazala je.

Najave medija o tome da u Srbiju dolaze „specijaci“ ambasadori Rusije, SAD, Kine i Velike Britanije, Gaće kaže da to nije loše.

„U Srbiju dolaze ljudi koji su specijalci u diplomatiji, dobro poznavaoci regiona. Ne treba zaboraviti da je novi ruski ambasador bio član Ahtisarijeve kontakt grupe. To je dobro, jer je jasno da će bez velikih zemalja problem Kosova biti veoma teško rešiti. Zašto ne bismo onda imali tih pritisaka da se problemi reše“, rekla je Nadežda Gaće.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga