Nadežda Gaće: Kosovo vrlo prisutno u javnosti, ali na pogrešan način

Bojkot parlamenta izgubio smisao

30. maja 2019

Urednica Novog magazina Nadežda Gaće ocenila je u Novom danu da je Kosovo vrlo prisutno u javnosti, ali na potpuno pogrešan način. „Političari govore o Kosovu da bi fundirali svoju političku važnost i političko delovanje. Jednostavno je reći da je Kosovo najskuplja srpska reč“, smatra Gaće.

Govoreći o sednici o Kosovu, ocenila je da parlamentarna rasprava nije donela ništa novo.

„Lično sam imala blagi osećaj nelagode. Mislim da je ta vrsta idolopoklonstva, divljenja, u momentu kad se govori o krucijalnom pitanju, ne znam zašto je bila potrebna“, kaže ona.

Kako je rekla, napravljen je korak, ali „sa znakom pitanja“.

„Mislim da je Kosovo vrlo prisutno u javnosti, ali na potpuno pogrešan način. Političari govore o Kosovu da bi fundirali svoju političku važnost i političko delovanje. Jednostavno je reći da je Kosovo najskuplja srpska reč“, smatra Gaće.

Govoreći o bojkotu parlamenta, kaže da se slaže sa poslanicom Tatjanom Macurom u velikom delu njene analize.

„Ona kaže da su doneli odluku da se vrate u parlament, jer se niz odluka koje su donete tokom bojkota nije ostvario. Svelo se na šetnje po ulicama. Mislim da je parlament izgubio, a mislim da je i opozicija izgubila“, kaže ona.

Ističe da se rade istraživanja, da u Srbiji ipak postoji više od milion ljudi, građana koji imaju velike primedbe na ovu vlast.

„Na način rada ove vlasti. To je ipak jedan ozbiljan korpus koji kad bi se uzeo na nekim izborima bi doprineo drugačijem radu parlamenta“, kaže ona.

Govoreći o Izveštaju EK o Srbiji, kaže da misli da se kod nas „ponovo dešava nepotreban zaokret u pogrešnom pravcu“.

„Mi smo zemlja koja je odlučila da uđe u EU, EU ima standarde kojih se drži. Mi u nekim delovima nismo dobro prošli, ako nismo, biće da je stvar do nas, a ne da je EK sad počela političke analize Srbije“, kaže ona.

Kako je istakla, „da je bilo pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom, sva ova pitanja bi bila u drugom planu“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga