Nada Lazić (LSV): Bivši direktor Luke Novi Sad da odgovara jer je isplatio sebi ogroman bonus

"U isto vreme mali akcionari bezuspešno godinama biju bitku da dobiju “bar mrvice” iz privatizacije Luke Novi Sad"

25. jula 2019

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nada Lazić zatražila je danas od nadležnih da pokrenu pitanje odgovornosti bivšeg direktora Luke Novi Sad, funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandara Milovančeva, jer je sebi i pojedinim zaposlenima, pre privatizacije te luke, podelio bonuse od 97 miliona dinara, što je oko 803.000 evra za period od tri meseca.

“Ovaj potez je povukao kada je bilo izvesno da će Luka biti prodata kompaniji iz Dubaija. Zbog toga je smenjen sa mesta direktora, a da li će za ovaj potez odgovarati samo stranački ili i pred zakonom? Pogotovo ako se zna da je za neke malverzacije vezane za tendere u Institutu u Sremskoj Kamenici već bio kažnjavan”, navela je Nada Lazić u saopštenju za javnost.

Dodala je da u isto vreme mali akcionari bezuspešno godinama biju bitku da dobiju “bar mrvice” iz privatizacije Luke Novi Sad, a taj zahtev uputili i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kako je podsetila, preduzeće Luka Novi Sad bilo je profitabilno i privatizovano je u maju 2019. godine, pri čemu je većinski vlasni postala kompanija Port of Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 99,4 odsto udela kapitala, a preostlaih 0,6 odsto namenjeno je manjinskim akcionarima.

“Po kojim kriterijumima je sprovedena privatizacija preduzeća AD Luka Novi Sad? Da li će i kada mali akcionari biti upisani u evidenciju radi sticanja prava na akcije bez naknade kako bi konačno stekli pravo na sopstvene akcije?”, upitala je poslanica Nada Lazić.

Ona je postavila i pitanje kada će početi sadnja drveća pored autoputa i puteva prvog i drugog reda, jer je od obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će to biti učinjeno prošlo četiri godine.

“Drvored ne da nije posađen, već je na nekim delovima posečeno i ono što je postojalo”, kazala je Nada Lazić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga