Nacistički MIP bio kriminalna organizacija

Ministarstvo inostranih poslova aktivno je učestvovalo od početka u svim merama progonstva, uskraćivanja prava, proterivanja i uništavanja Jevreja.

24. okt 2010

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova odigralo je mnogo veću ulogu nego što se do sada mislilo u ubijanju nekoliko miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata, navodi se u izveštaju istoričara, čije izvode danas prenose nemački mediji.

„Ministarstvo inostranih poslova bila je kriminalna organizacija“, rekao je Ekart Konce (Eckart Conze), jedan od istoričara zaduženih za rasvetljavanje uloge tog organa tokom holokausta, a prenosi nedeljnik Špigl (Der Spiegel).

„Ministarstvo inostranih poslova aktivno je učestvovalo od početka u svim merama progonstva, uskraćivanja prava, proterivanja i uništavanja Jevreja“, rekao je istoričar za drugi list, nedeljno izdanje Frankfurtera Algemajne Cajtunga (Allgemeine Zeitung).

Posle pada nacistickog režima 1945. godine, sve je učinjeno da se zamaskiraju činjenice. Do sada je ministarstvo navodilo da je „imalo distancu prema nacističkom aparatu“, dodaje list.

U arhivama, istoričari zaduženi da ispitaju ulogu ministarstva, naišli su na putne dokumente jednog zvaničnika iz službe za Jevreje Franca Rademahera (Franz Rademacher). Rademaher je kao razlog za putovanje u Beograd napisao: „Likvidacija Jevreja u Beogradu i razgovori s mađarskim izaslanicima u Budimpešti“, piše list.

„To su šokantne činjenice“, rekao je Konce.

Izveštaj treba da bude objavljen naredne nedelje pod nazivom „Administracija“. Taj izveštaj je tražio 2005. godine Joška Fišer (Joschka Fischer), tada šef diplomatije. Istraživanje su sprovela četiri istoričara.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga