Nacistički keltski krst na izložbi o žrtvama Racije u Arhivu Vojvodine!?

"Sram i stid da vas bude, ako uopšte znate šta je to!"

29. jan 2021

Prilikom posete učenika novosadske gimnazije “Svetozar Marković” izložbi koja je bila posvećena žrtvama fašističke Racije u Čurugu 1942. godine, jedan od mladih posetilaca imao je na licu masku na kojoj je dominirao takozvani keltski krst ili “Front”.

Arhiv Vojvodine je te fotografije bez ikakvog stida objavio i na svom zvaničnom sajtu. Nakon što je Autonomija objavila tekst, Arhiv Vojvodine je uklonio fotografije mladog naciste.

“Učenici novosadske Gimnazije ‘Svetozar Marković’ danas 27. januara 2021. godine posetili su Arhiv Vojvodine da bi pogledali postavku izložbe ‘Mučenici čuruški – otrgnuti od zaborava’. Drage đake dočekali su direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović i Ljiljana Dožić, arhivska savetnica, koji su ujedno i autori izložbe”, navodi se na sajtu.

Simbol “Front” ili “keltski krst” bio je poznat kao nacisitički simbol još u periodu između dva svetska rata. Taj simbol je veoma široko rasprostranjen na internetskim portalima i forumima neonacističkih grupa u Srbiji. “Keltski krst” je simbol rasizma i antisemitizma, kao i ideologije “bele moći”.

Inače, direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović se u javnosti predstavlja kao veliki prijatelj Izraela i „stručnjak za Holokaust“.

Koautor izložbe je i sveštenik bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, “protoprezviter” Vladan Simić. Njemu, izgleda, ne smetaju neonacistički simboli, ali mu smeta kada Antifašistička akcija Novog Sada obeležava godišnjicu Racije. Naročito mu smeta izveštavanje nezavisnih medija, koji se usuđuju da misle svojom glavom.

Nacistički simboli na izložbi koja treba da nas podseti i opomene upravo na žrtve nacističkog režima!? Sram i stid da vas bude, ako uopšte znate šta je to!

(Autonomija, foto: Arhiv Vojvodine)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga