Nacionalni saveti manjina su suviše ispolitizovani

"Pitanje položaja nacionalnih manjina u Srbiji može da bude i tačka spajanja i razumevanja, ali i ozbiljna tačka razdora"

09. jul 2014

Rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina karakterišu preterana politizacija, nedovoljna transparentnost i nedovoljna veza sa etničkim grupama koje predstavljaju, pokazalo je istraživanje „Monitoring transparentnosti rada manjinskih samouprava“.

Direktorica Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić kazala je na konferenciji u Skupštini Vojvodine da su nacionalni saveti manjina organi javne vlasti i samim tim je veoma važna transparentnost u njihovom radu. Ona je upozorila i da nacionalni saveti manjina moraju da poštuju slobodu medija i nezavisnost uređivačke politike medija čiji su osnivači.

Jadranka Jelinčić je kazala da je veoma važno to što poglavlja 23, 24 i 25, koja se tiču poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, neće biti zatvorena sve dok Srbija u potpunosti ne završi pregovore o pristupanju EU. „Pitanje položaja nacionalnih manjina u Srbiji može da bude i tačka spajanja i razumevanja, ali i ozbiljna tačka razdora“, ocenila je Jadranka Jelinčić.

Predstavnik Mreže za interkulturalnost Goran Bašić rekao je da Srbija nije do kraja uredila položaj nacionalnih manjina i ocenio da su nacionalni saveti često pod snažnim uticajem političkih partija. Prema njegovim rečima, u Srbiji praktično samo one manjine koje imaju sopstveni nacionalni savet mogu do kraja da ostvaruju svoja prava, dok druge manjine „kao i da ne postoje“.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović rekao je da su prava nacionalnih manjina veoma važno poglavlje na putu Srbije ka EU. On je upozorio da najveći problem u poštovanju prava nacionalnih manjina predstavlja činjenica da ne postoje odgovarajući podzakonski akti koji treba da omoguće sprovođenje zakona u praksi. „Bez podzakonskih akata, sami zakoni ostaju mrtvo slovo na papiru. Imamo dovoljno neresenih pitanja kada su u pitanju prava nacionalnih manjina, a s tim balastom Srbija ne može u EU“, ocenio je Omerović.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova kazala je da je potrebno obezbediti da se sačuva institut poštovanja stečenih prava nacionalnih manjina.

Istraživanje o manjinskim nacionalnim savetima sproveo je novosadski Centar za regionalizam, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga