Nacionalni savet započinje kampanju za školovanje na mađarskom jeziku

Svi budući prvaci koji će od jeseni započeti svoje osmogodišnje školovanje na mađarskom nastavnom jeziku dobiće iz sredstava Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine pakete u vrednosti od 40 evra. Ovom stimulativnom merom Nacionalni savet želi da se podstakne što veći obuhvat dece obrazovanjem na mađarskom jeziku, jet je zabrinut zbog broja prvaka mađarske nacionalnosti koji su upisani u razrede sa srpskim nastavnim jezikom.

03. apr 2011

Svi budući prvaci koji će od jeseni započeti svoje osmogodišnje školovanje na mađarskom nastavnom jeziku dobiće iz sredstava Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine pakete u vrednosti od 40 evra, koji će uključivati školski pribor i učila, ili opremu za časove fizičkog, likovnog ili muzičkog vaspitanja, a moguće i besplatnu užinu u meri u kojoj za to preostane od pomenute sume, najavila je predsednica odbora tog nacionalnog saveta za opšte obrazovanje Livija Jo Horti.
Ovo je samo jedna od stimulativnih mera kojom želi da se podstakne što veći obuhvat dece obrazovanjem na mađarskom jeziku i sa kojom Nacionalni savet Mađara, uz štampanje i posebne brošure sa informacijama o različitim i drugim pogodnostima, ovih dana kreće u kampanju među roditeljima budućih prvaka, kao i đaka koji se obrazuju na mađarskom nastavnom jeziku. Stimulativne mere, inače, uključuju i podršku u oblasti vaspitanja i obrazovanja iz Mađarske, a prema konkursu koji će tokom aprila biti raspisan u matičnoj državi, ubuduće će na nju imati pravo ne samo đaci koji se školuju na mađarskom jeziku, nego i predškolci.
Prema rečime Livije Jo Horti, zabrinjava brojnost prvaka mađarske nacionalnosti koji su upisani u razrede sa srpskim nastavnim jezikom, iako bi mnogi mogli da pohađaju nastavu na mađarskom. Ona navodi da je sada 440 takve dece, od kojih se 138 školuje u mestima gde nije bilo mogućnosti za obrazovanje na mađarskom jeziku, ali da su zato ostali imali tu mogućnost.
„U kampanji koju sada počinjemo naš cilj je da se obratimo onim raditeljima, kao i onima u mešovitim brakovima koji bi imali mogućnosti da svoju decu upišu u mađarska odeljenja i da apelujemo da to i učine, da im predočimo da sa obrazovanjem na mađarskom jeziku dete ništa ne gubi. Teška je situacija u Kikindi, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu…Tu je veoma teško formirati mađarsko odeljenje. U Novom Sadu se prošle godine 75 mališana upisalo u srpska odeljenja i nešto preko dvadeset u mađarska odeljenja, a sada izgleda da je broj one dece koja će najesen krenuti u mađarsko odeljenje ispod dvadeset. Ovo je tragično malo. U Subotici prvenstveno deca iz mešovitih brakova pohađaju srpska odeljenja. Preko dve trećine dece iz takvih porodica upisuje se u odeljenje sa srpskim nastavnim jezikom. Nameravamo da se u korist obrazovanja na mađarskom jeziku roditeljima obratimo programima podrške i želeli bi da im predočimo koje su pogodnosti koje mogu da imaju samo ukoliko odaberu odeljenje na mađarskom jeziku“, kazala je predsednica odbora nacionalnog saveta Mađara povodom predstojeće kampanje za školovanje na maternjem jeziku.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga