Nacionalni savet zabrinut zbog nasilja prema Mađarima

Brine nasilje u Bečeju, Temerinu, Subotici, Novom Sadu

28. feb 2013

Nacionalni savet Mađara izrazio je zabrinutost zbog „stalnog povećanja nasilja“ i povećanog broja fizičkih i verbalnih napada na vojvođanske Mađare i zatražio od nadležnih državnih organa da tome stanu na put.

„Slučajevi nasilja poslednjih nedelja u Bečeju, Temerinu, Subotici i Novom Sadu, koji su bili upereni protiv Mađara, kod građana izazivaju nesigurnost i strah“, naveo je Nacionalni savet u preporukama koje je usvojio.

To najviše telo manjinske autonomije upozorilo je da su takvi incidenti u višenacionalnim naseljima, opštinama i gradovima naročito opasni i mogu da ugroze dobre rezultate koji su postignuti proteklih godina, kao i uzajamno srpsko-mađarsko pomirenje i približivanje, koje „polako napreduje“.

„U ovome organi bezbednosti i pravosuđa imaju nezaobilaznu ulogu, kao i simbolična oglašavanja najviših javnih funkcionera. Molimo vas da svojim izjavama i aktivnostima podstičete društvo i prvenstveno državne vlasti da se prema međunacionalnim incidentima i etnički motivisanim krivičnim delima odnose kao prema prioritetu“, navodi se u preporukama, koje prenosi današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Dodaje se da je „za žaljenje“ što ovdašnja mađarska javnost, „ne potpuno bez osnova“, često oseća da državni organi ne sankcionišu etnički motivisane incidente uvek sa istovetnom strogoćom, u zavisnosti od toga koje je nacionalnosti žrtva, a koje osumnjičeni počinilac.

„Zajednički nam je interes da se svi građani Srbije i Vojvodine osećaju ravnopravnim i da uživaju istu zaštitu od strane vlasti i u tome će Nacionalni savet Mađara u svemu biti partner državi“, piše u preporukama Nacionalnog saveta Mađara.

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga